Ankara’da çeşitli üniversitelerde öğrenim gören ve Ankaramander’den burs alan öğrenciler için her ay düzenlenen burs dağıtımı, yemek ikramı ve sohbetin yapıldığı aylık toplantı, okulların tatile gireceği gerekçesiyle iki hafta öne alındı.

Dernek binasındaki buluşmada bursiyer öğrenciler, yemeklerini yiyip arkadaşlarıyla hasret giderdi.

Daha sonra yeni yılın ilk konuğu olarak davet edilen Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, gençlere hitap etti. Özgeçmişinden kısaca bahseden ve kendini tanıtan Arslan, “Ermenek’in orman köylerinden Tepebaşı’nda doğdum. 11 yaşında ortaokulda okumak için Ermenek’e geldim. Yokluk günleriydi” dedi.

Tol Medrese’deki kütüphaneden yararlandığını ama dışarıya kitap çıkarmanın, kitabı eve götürüp okumanın bazı şartlara bağlı olduğunu anlatan Mahmut Arslan, şöyle devam etti:

“O yıllarda kitaba ulaşmak bile zordu. Ailem köydeydi. Bize ev tuttular. Odunumuzu köyden babam getiriyordu. Ekmeğimiz annemin yaptığı yufkaydı. Bilmenizi isterim ki, yokluklar başarıyı engellemez.”

Arslan, yeni nesli kırılgan olarak tanımlarken, mücadeleci olmalarını, imkanlarının farkına varmalarını ve bu bilinçle hayata bakmalarını önerdi.

Mahmut Arslan, Lübnan’a gittiği dönemde Trablusşam’a davet edildiğini ifade ederek, “Burada karşılaştığımız kişiler Karamanlı olduklarını söylediler. Türkçe konuşmayan Karamanlı Türkleri Lübnan’da gördüm. Yavuz Sultan Selim’in Mercidabık seferinden sonra buraya bir grup Karamanlı Türk yerleştirilmiş” diye konuştu.

Arslan, Osmanlı’nın iskan politikasıyla Karamanlıları dünyanın dört bir yanına yerleştirdiğini ifade ederek, “Karaman’ı coğrafi sınırlarıyla tanımlamıyorum. Böyle tanımlamak, haksızlık olur. Karaman bir medeniyettir” dedi.

Öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Mahmut Arslan, Türkiye’de 14 milyon sigortalı işçi bulunmasına rağmen sendikalı işçi sayısının 2 milyon olduğuna dikkati çekti. Mahmut Arslan, bütün işçileri örgütlemenin, sendikal haklardan her çalışanın yararlanmasının sorumluluğunu taşıdıklarını bildirdi.

Arslan bir soru üzerine asgari ücretle çalışan işçi sayısının 6 milyon olduğunu söyledi.

Öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektiren Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Derneğin yeni halini çok beğendiğini ifade ederek, Başkan Veli Bozkır’a, yeni yaptırılan iki dairenin tefrişi için katkı sözü verdi.

Arslan, ayrıca Çalışma Ekonomisi ve Hukuk’ta okuyan öğrencileri Hak-İş’e davet etti.