Tüm adres bileşenlerine mekansal boyut kazandırılması amaçlanan projede, devrede olan şehirlerde, şehir verisinin halihazırda mevcut olan metin içerikli Adres Kayıt Sistemi (AKS) yerine Mekansal Adres Kayıt Sistemi (MAKS) üzerinden servis edilmesi sağlandı.

64 ŞEHİRDE DAHA YAYGINLAŞTIRILACAK

Tedarik edilen veriler, MAKS data modeline uygun hale getirilerek alan çalışması ile doğrulaması yapıldı. Sistemin 2020 senesi sonuna kadar 64 şehirde daha yaygınlaştırılması gerçekleştirilerek Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) tabanlı adres kayıt sistemine geçiş sağlanacak.

Diğer taraftan ASELSAN, 6 Ocak'ta web sitesinden yapılan açıklamayla, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü arasında Mekansal Adres Kayıt Sistemi Veri Üretimi ve Yaygınlaştırma Projesi dahilinde, 31 Aralık 2015'te, toplam bedeli 372 milyon 881 bin 356 lira tutarında bir sözleşme imzalandığını duyurmuştu.

KAMU KURUMLARI İLE RESMİ BİLGİ NİTELİĞİNDE PAYLAŞILACAK

ASELSAN’dan yapılan açıklamaya göre; proje dahilinde ülke çapında adres verisi mekansal konum bilgisi ile birlikte toplanacak, raporlanacak ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından, ihtiyacı olan tüm kamu müesseseleri ile resmi bilgi niteliğinde paylaşılacak. Projede konum bilgisi tabanlı yeni uygulamalar ve entegrasyonlar geliştirilecek, ayrıca ülke bütününde mekansal adres verisi toplama işi yürütülecek. Yazılım ve donanım bileşenleri içeren bir yaygınlaştırma sistemi kurulacak; veri toplama, düzenleme, kontrol, entegrasyon, danışmanlık ve eğitim hizmetleri verilecek. Sistemdeki mevcut yazılım modülleri üzerinde de geliştirmeler ve güncellemeler yapılacak.

MİLLİ KRİPTO CİHAZLARI İLE KORUNMASI SAĞLANACAK

Proje kapsamında bir araya getirilecek verinin kritikliği, bu verinin donanımsal olarak savunması ihtiyacını ortaya çıkarıyor. Bu ihtiyaca yönelik Nüfus ve Vatandaşlık işleri Genel Müdürlüğü Veri Merkezi ve İş Sürekliliği Merkezi arasında verinin dinlenmeye ve değiştirilmeye karşı milli kripto cihazları ile savunması sağlanacak.

AKS YERİNE MAKS ÜZERİNDEN SERVİS EDİLECEK

Ülke çapında veri toplama faaliyeti iller bazında yapılacak. Faaliyeti bitirilen illere ait veriler anında MAKS sistemine aktarılacak, o ilin verisinin hali hazırda mevcut olan metin içerikli Adres Kayıt Sistemi (AKS) yerine Mekansal Adres Kayıt Sistemi (MAKS) üzerinden servis edilmesi sağlanacak.