Karaman Barosu tarafından 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Cumhuriyet Parkında gerçekleştirilen tören, Atatürk Anıtına çelenk sunulması ile başladı. Çelenk sunumunun ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.

Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Karaman Baro Başkanı Oktay Yılmaz, meslektaşlarının günün kutladı. Yılmaz, konuşmasında: “Kuruluşumuzdan bu yana baromuza kayıtlı olarak görev yapmış ve ebediyete intikal etmiş başta başkanlarımız olmak üzere tüm meslektaşlarımızı rahmetle anıyor, eşsiz hatıraları önünde saygıyla eğiliyor, emekli olanlara uzun ve sağlıklı ömürler diliyoruz. Kullanılması insanlık tarihi kadar eski olan savunma hakkını bir vekil-temsilci aracılığı avukatlık mesleğini ortaya çıkarmıştır. Yargılamanın tarihsel süreci içinde, savunmayı farklı isimler altında hep avukatlar üstlenmiş, avukatların örgütlerini de barolar oluşturmuştur.

Avukatlar, yargının kurucu unsuru, hukukun üstünlüğünün garantisidir. Cumhuriyetin değerlerinden olan çağdaş uygarlığın hukuksal ifadesini de hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü oluşturmaktadır. Hukuk devletini kuran, temel haklardır. Bağımsız savunmayı temsil eden Avukat, bireyin hak arama özgürlüğünün sesi ve teminatıdır. Devletin temeli adalet, adaletin temeli de bağımsız savunmadır. Tarihte bilinen ve toplumları felakete sürükleyen yöneticiler bile avukatlık mesleğinin önemini ve bilincini kavramış. Ancak o günden bu güne umulan ilerleme kaydedilememiştir Ülke ve meslek sorunlarının arttığı bugünlerde her 5 Nisanda olduğu gibi mutlaka çözümlenmesi gereken sorunlarımızla yine baş başayız.

Dünyanın en onurlu ve fakat en zor mesleklerinden birisini icra ediyoruz. Bu zorluk, bizimki gibi hukuk aidiyeti bilincinin yeteri kadar gelişmediği toplumlarda daha ağır koşullan beraberinde getirmektedir. Hukuk devleti olmada sorunları olan bir ülkenin Hukukçuları olarak bu durumun acılarım, sancılarım ve sorumluluklarını, tıpkı Avukat cübbeleri gibi yıllardır omuzlarında taşımaktadırlar.

Evet, mesleki anlamda umut verici gelişmelerden söz edemiyorum... Hukuki ve mesleki sorunların çözümünde meslek ilkelerinden taviz vermeyen, toplumda saygınlığı kabul edilmiş, kimden gelirse gelsin haksızlık ve adaletsizlik karşısında susmayan bir meslek için; birlikte çalışmaya, mesleki dayanışmayı Bu günlerde ülke olarak birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduğumuz, daha demokrat ve hukuka bağlı olmamız gereken bir dönemden geçiyoruz. Farklılıklarımızı bir zenginlik kabul edip, hoşgörü bilincini arttırmamız gerektiğinin farkındayız. Avukatlar olarak birilerinin yanında veya karşısında değil, hukukun yanında, hukukun gereklerine uygun hareket etmekteyiz. Fakat Avukatlar görevlerini ifa ederlerken ciddi boyutlarda saldırılara uğramakta, can güvenlikleri sağlanamamakta ve çoğu zaman özgürce savunma yapamamaktadırlar.

Meslektaşlarımız, mali- ekonomik- sosyal güvenlik - gelecek kaygısı gibi çok ağır sorunlar altında mücadele etmekte, çarpık hukuk anlayışının bir sonucu olarak günlük mesleki faaliyetleri sırasında da sayısız engellerle karşılaşmakta, canından bezdirilmektedir. Avukatlara yönelik şiddet mesleği icra ettiğimiz mekânların sınırlarını aşarak, meslek grubumuzu hedef haline getiren ve can alan, ülke çapına yayılmış bir şiddet türü haline geldi” dedi.

Törene, Karaman Baro Başkanı Av. Oktay Yılmaz ve avukatlar katıldı.