Karaman'ın Karalgazi Köyü’ne yapılması planlanan mermer ocağına karşı mücadele eden köylülere 15 avukattan destek geldi. Avukatlar ortak yayınladıkları açıklamayla “Sesinizi duyuyor ve haklı mücadelenizi destekliyoruz” dedi.

Karaman'ın Kazımkarabekir ilçesine bağlı Karalgazi Köyü’ne yapılması planlanan mermer ocağının “ÇED olumlu” kararına Konya 1. İdare Mahkemesi’nde karşı dava açılmıştı. Bölgede çiftçilik yapan köylüler mermer ocaklarının yarattığı etkiye dikkat çekerek kamuoyunda seslerinin duyulmasını istiyordu. Yapılan haberlerden sonra Karamanlı avukatlar, Karalgazi köylülerine hukuki olarak destek vermeye hazır olduklarını belirten bir açıklama yayınladı.

Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Karaman Karalgazi Köyü’ndeki değerli hemşehrilerimiz;

Sesinizi duyuyor ve haklı mücadelenizi destekliyoruz. Yaşam alanlarınızı, tarım arazilerinizi, meralarınızı, sulama havzanızı ve ortak yurdumuz Karaman’ımızı korumak için mermer ocaklarına karşı uzun zamandır mücadele etmektesiniz. Doğamızı, nefesimizi, suyumuzu ve geleceğimizi korumakta gösterdiğiniz kararlılık için size minnettarız.

Yaşadığımız yerin havasına, suyuna, toprağına etki edecek Karalgazi köy halkının sağlığını birinci derecede tehdit edecek her bir faaliyet hakkında bilgilenmek, bunlara olumsuz etkileri nedeniyle karşı çıkmak en temel anayasal haklarınızdandır. Mermer ocağı faaliyetlerinin yürütülmesinden kaynaklı doğanın talan edildiği, tarım alanları ve meraların telafisi mümkün olmayacak şekilde zarara uğratıldığı, faaliyet esnasında ortaya çıkan toz yığınlarının yaşamı imkansız hale getirdiği ve köy halkının birinci derecede sağlığına zarar verdiği açıkça ortadadır. Tüm bu mermer ocağı faaliyeti neticesinde söz konusu şirketler zenginliğine zenginlik eklerken köy halkı, türlü sağlık sorunlarına, çoraklaştırılmış tarım arazilerine ve tahrip edilmiş meralara mahkum edilecektir.

Bütünsel ve gerçekçi bir Çevresel Etki Değerlendirme sürecini tam anlamıyla yürütmeden 131 hektar alanda mermer ocağı açılmasına karar verilmesi hukuka aykırıdır ve meşru değildir. Bu hukuksuzluğa dair bilgi sahibi olmak, bu duruma karşı çıkmak bağımsız yargıya erişmek ve etkili bir biçimde kullanabileceğiniz idari mekanizmalara sahip olmak da hakkınızdır. Köy tüzel kişiliğinizce açılmış olan ve yürütmeyi durdurma istemli çevresel etki değerlendirme olumlu kararının iptaline yönelik davada yanınızda olduğumuzu bilmenizi isteriz. Aşağıda isimleri bulunan biz avukatlar Karalgazi köy tüzel kişiliğince yürütülen haklı davanızda gereken her türlü hukuki desteği vermeye hazır olduğumuzu bildirerek haklı mücadelenizi selamlıyoruz.”

Av. Ali Emrah Uğur, Av. Uğur Yazıcı, Av. Özgür Ömer Güneş, Av. Doğan Özdemir, Av. Enver Turhan, Av. Uğur Kalkan                , Av. Hasan Küçükkoraş, Av. Halit Uzun, Av. Hayati Altay, Av. Arif Bilgin, Av. Ahmet Recai Evcen, Av. Özge Evcen, Av. Şahin Yıldız, Av. Ayşegül Yanar ve Av. Şükrü Akgün