Karaman'ın Aybastı köyü Eski adı ile Kemran köyünde bulunan, sarkıt, dikit ve traverten havuzlarıyla dikkati çeken uzunluğu konusunda çeşitli rivayetler olsada Aybastı Mağarası yapılacak düzenlemelerin ardından mağara ve sağlık turizmine kazandırılmayı bekliyor.
Karamana 22 km uzaklıkta bulunan Aybastı köyü Eski adı ile Kemran köyünde Aybastı Mağarası diğer adı ile Güvercinlik Mağarası sarkıt, dikit ve traverten havuzları aynı zamanda uzun mağara tünelleriyle dikkati çekiyor. Binlerce yılda oluşmuş sarkıt ve dikitleriyle dikkat çeken mağarada yaklaşık 70 metrelik dar bir koridordan yürüdükten sonra damla taş havuzları ile sarkıt ve dikitlerin yer aldığı ana salona ulaşılıyor.

Mağaranın oluşumu ile ilgili herhangi bir kaynak olmaması bu mağaranın sadece çevre köyler Boyalı ,Seyithasan,Çavuşpınar ve Kemran köylüleri tarafından bilinmekte.

SU SARNICI OLARAK KULLANILIYOR

Kemran köylüleri tarafından sıcak yaz aylarında tarlalarında çalışırken soğuk sularını getirdikleri doğal bir su sarnıcı olarak da hizmet veriyor. Doğal su havuz göleti ile eşşiz bir güzellik sunarken çobanların ve köylülerin su ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyor.

ROMA -BIZANS KALINTILARI MEVCUT

Mağara içerisinde uzun yıllardır bilinen bizans dönemi veya roma dönemine ait yerleşim izlerinin yanında bir takım eşyaların bulunduğu rivayet edilmektedir.

EL DEĞMEMİŞ ENDER BİR YER

Mağara girişinin 4 metrelik bir obruk çukuru mevcut bu obruk girişi nedeniyle çobanlar ve köylüler tarafından giriş yapılabiliyor. Köylüler mağaraya zarar vermekten kaçınmışlar.

3 ADET MAĞARA TUNELI MEVCUT

Giriş itibariyle obruk benzesede şuana kadar keşfedilen 3 adet mağara tüneli bulunuyor . 1. Tünel su havuz göletine çıkmakta ve yerin dahada derinine inmektedir. 2. Tünel ise havuz sapağında kalıp bir süre sonra çıkmaz hale gelmektedir.

3.ve en uzun mağara tüneli obruğun hemen altında sağ kısımda yer alıyor burası ile ilgili çeşitli rivayetler bulunsada gezi sırasındaki incelemelerimizde mağaranın uzunluğunun 300 metrenin üzerinde

DÜZENLEME BEKLİYOR

Mağara çobanlar tarafından yapılan ağaç dallarından bozma merdiven yerine ziyaretçilerin obruğa ve mağaralara daha rahat girebilmelerini sağlayacak sağlam bir merdiven ihtiyacı var.Obruk içerisi ışık alsada mağara ve delhizler karanlıkta kalmakta yanınızda el feneri ve tam techizatsız mağara ve su göletine girilmemesi gerekiyor.