Türk Kadınlar Birliği Karaman Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Aynan Çolakoğlu ve üyeler 5 Aralık Kadın Hakları Gününde bir araya geldi.

Burada açıklamada bulunan Çolakoğlu: “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk; Toplumu kalkındırmak istiyorsak, izlemeniz gereken daha emin ve daha etkili bir yol vardır. Oda Türk kadınını çalışmalarımıza ortak etmek, hayatımızı onunla birlikte yürütmek, kadının; bilimsel toplumsal ve ekonomik hayatla erkeğin ortağı, arkadaşı, yardımcısı ve koruyucusu yapma yoludur. Diyerek 87 yol önce kadın-erkek eşitliğini vurgulamıştır.

5 Aralık 1934’de Atatürk bir kez daha tüm dünyaya örnek olacak bir karar öncülük etmiştir. Kadınlarına, siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkı için seçim kanununda yapılan değişiklikle demokratik hakların önünü açmıştır. Toplumsal hayatta gerçekleşen devrimlerin en önemlisidir.

3 Nisa 1930’da belediyeler seçme ve aday olma hakkı. 26 Ekim 1933’de, köy muhtarları ve heyetlerine seçilme hakkı. 5 Aralık 1934’de milletvekili seçme ve seçilme hakkı yasalarla kabul edilmiştir. 8 Şubat 1935’de 17 kadın milletvekili ilk kez TBMM’ne girmiştir.

Diyoruz ki, kadınlar insanlığın devamı için olmazsa olmazdır. En büyük dertlerin dertlisi, büyük mutlulukların ardındaki kahramandır. Ne zaman bir kadını dişi değil de “kişi” olarak görürsek işte o zaman uygar ve ahlaklı bir toplum oluruz. Kadınlar yerde sürünmeye değil göklere yükselmeye layıktır. Eşitlik kalkınma huzurlu yaşamada hak hukuk adaletle 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günümüz kutlu olsun.

Yaşama hakları ellerinden alınan tüm kadınları rahmetle ve saygıyla anıyor, kadınların toplumdaki yeri ve saygınlığı medeniyetin göstergesidir diyoruz” dedi.