2018 yılında brüt asgari ücret 2.029,50-TL olduğundan en düşük Bağ-Kur sigorta prim tutarı 700,17-TL olarak belirlenmiştir. Sigorta primini düzenli ödeyen ve %5 indirimden faydalanan esnaf ve sanatkârlarımız için ise bu tutar 598,70-TL’ye düşmektedir.

2018 yılı enflasyon oranları karşısında asgari ücretin arttırılması gerektiği aşikardır. Ancak, asgari ücretin yükselmesi başta Bağ-Kur sigorta primleri olmak üzere, asgari ücret üzerinden hesaplanan çok sayıda kaleme etki edecektir.

Bağ-Kur sigorta primlerinin yükseltilmemesi konusunda açıklamalarda bulunan Karaman Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Yönetim Kurulu başkanı Bayram UYSAL,

“2019 yılı brüt asgari ücret tutarı 2.558,40.-TL. Bunun %34,5’i oranında Bağ-Kur primi hesaplanıyor ve rakam en düşük bağkur primi 882,65.-TL olmaktadır. Bağ-Kur primlerini düzenli olarak yatırabilen esnaf ve sanatkarlarımıza % 5 indirim (44.13.-TL) uygulanıyor. Bu durumda bile 838,52.-TL prim yatırması gerekiyor. Zaten ekonomik sıkıntı içerisinde olan, hayat pahalılığı, ürettiği veya sattığı mal ve hizmetlerin girdilerindeki büyük artışlar esnafımızı zor durumda bırakmış, yanında çalışan elemanın aylığını veremez, Bağ-Kur primini ödeyemez, kirasını, elektrik parasını karşılayamaz duruma getirmiştir.

Geçimini zor sağlayan, bu arada katma değer sağlayarak devlete vergisini ödeyen esnaf ve sanatkarlarımıza bir darbe de Bağ-Kur priminden vurulmasın. 2019 yılında Bağ-Kur primleri artırılmasın. Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve birliğimize bağlı 16 esnaf odası olarak Bağ-Kur primlerinin artırılmaması hususunda üst kuruluşumuz olan TESK ile iletişime geçilmiş, ayrıca bu konudaki dilek ve temennilerimiz Karaman milletvekilleri aracılığıyla Maliye ve Hazine bakanımıza, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler bakanımıza iletilmiştir. 2091 yılında Bağ-Kur primlerinin artırılmaması hususunda gerekli yasal düzenlemenin bir an evvel yapılması en büyük arzumuzdur. dedi.