Karaman Barosu 5 Nisan Avukatlar Günü sebebiyle Atatürk Anıtına çelenk bıraktı.

Programa Baro Başkanı Avukat Oktay Yılmaz'ın yanı sıra Baro Yönetimi ve avukatlar da katıldı.

Programda konuşan Yılmaz: “Bağımsız Yargı, Tarafsız Yargıç gibi, bir ülke ve toplum için yaşamsal önem taşıyan kavramalara ilişkin düzenlemelerinin tüm hukukçuları kaygılandırdığı yadsınamaz bir gerçektir.” dedi.

“Avukatlar Gününü Endişe ve Tedirginlik İçinde Kutluyoruz”

Yılmaz konuşmasını şöyle sürdürdü; “Yargının kurucu unsurlarından birisi olan ve bağımsız savunmayı özgürce temsil eden biz avukatlar, ne yazık ki, son birkaç yılda olduğu gibi bu yıl da Avukatlar Günü’nü yine endişe ve tedirginlik içerisinde, üzüntü ve kaygıyla değerlendirmek durumundayız.

Gönül isterdi ki, bugün, burada, ayrılmaz bir parçası olduğumuz yargının, yıllardır dile getirdiğimiz sorunlarından hiç olmazsa bir kısmının çözüldüğünden söz edebilelim. Çözüme ulaşabilmenin sevincini yaşayabilelim. Kuvvetler ayrılığı ilkesi gereğince, devletin üç temel işlevi olan YASAMA, YÜRÜTME ve YARGI güçleri arasında, kendisini hukuk ile en az bağlı saymaya ve sübjektif nitelikteki tasarruflarda bulunmaya en eğilimli gücün YÜRÜTME erki olduğu, yalnızca ülkemizin değil; zaman zaman dünyadaki başka ülkelerin de yaşadığı bir gerçektir. Ne yazık ki, son yıllarda, arka arkaya gündeme getirilerek hayata geçirilen, hukuku ilgilendiren bir lakım düzenlemeler, düzenlemeye hazırlanılan tasarılar, taslaklar nedeniyle yargı dünyası ve onun kurucu unsurlarından birisi olan avukatlar kaygılı ve endişelidir.   

“Hukukçuların Kaygılandığı Yadsınamaz Gerçektir’’

“Yargı Bağımsızlığı”, “Hukukun Üstünlüğü” , “Hukuk Devleti” gibi en temel ve en çağdaş demokrasinin özünü oluşturan kavramların içeriğini bilmeyen ya da ısrarla bilmezlikten gelenlerin, Türkiye Cumhuriyeti’nin olmazsa olmazı olan HUKUK konusunda, BAĞIMSIZ YARGI, TARAFSIZ YARGIÇ gibi, bir ülke ve toplum için yaşamsal önem taşıyan kavramalara ilişkin düzenlemelerinin tüm hukukçuları kaygılandırdığı yadsınamaz bir gerçektir.

Yönetenlerin, tarih boyunca olduğu gibi, kendilerine ayak bağı olarak gördükleri hukuku etkisizleştirmeye, hukukçuları, kendilerince terbiye ederek, hizaya getirmeye çalıştıklarını düşünmek bile istemiyoruz. Yalnızca vekil edeninin değil, halkın ve hakkın da savunucusu olan; hukukun ve insan haklarının bilinçli ya da bilinçsiz ihlallerine tanıklık etmek ve bun ara cesaretle karşı koymakla yükümlü ve görevli olan; bu felsefeyi temsil etme , ifade etmek ve somutlaştırmak yetisine sahip olan avukatlar olarak, yukarı ana hatlarıyla belirttiğimiz kaygılarımızı ve endişelerimizi dile getirmenin de en önemli sorumluluğumuz olduğunun altını çizerek vurguluyoruz.Çünkü, insanlık tarihini inceleyenler, hukukun egemen olmadığı, hukukçuların etkisiz hale getirilip bağımlı kılındığı toplumlarda ne tür akla hayale sığmaz haksızlık ve vahşetlerin sergilendiğini dehşet içinde göreceklerdir.

Biz avukatlar, her zaman, her yerde ve her durumda sorumluluğumuzun bilincinde olduk; olmaya da devam edeceğiz.

“Avukatlar Hiçbir Siyasi Partinin Arka Bahçesi Olmamalıdır”

Biz Avukatlar olarak baro ve barolar birliği ile ilgili tasarıyı görmeden konuşmamamız gerekir ancak barolar birliği bulunduğu konum itibarı ile siyasi konulara girmemeli hiçbir siyasi partinin arka bahçesi olmamalı birliğin yurdun değişik illerinde görev yapan her baroya da eşit yaklaşmalı hiçbir baronun bir diğerinden ilgi ve alaka bakımından geride olmamalı toplumda üstlendiği rolü hukuk olan bir kurumun sıklıkla siyaseti ve siyasetçiyi hedef alan söylemleri baroların ve barolar birliğinin itibarında değer kaybına neden olacağı açık ve seçik olarak ortadadır.

Barolar birliğinin siyaset yerine avukatların sorunları ile ilgilenmeli bununla birlikte de baroların ve barolar birliğinin kurumsal yapısı korunmalıdır.

Demokrasinin insan haklarının ve hukuk devletinin en büyük güvencesi olan savunmanın temsilcileri sevgili meslektaşlarımın avukatlar gününü kutluyor özlemini duyduğumuz hukukun ve yargının tüm sorunlarının çözülmüş olduğu güzel günlere sağlık esenlik ve başarılarla hep birlikte uluşabilmenin özlemi ile saygılar sunuyorum.’’ dedi.