13 Mayıs 2018 Pazar günü Ermenek Balkusan köyünde gerçekleştirilen etkinliklere; Vali Fahri Meral, Karaman Milletvekili Recep Şeker, Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Mehmet Nuri Özbey, Ermenek Kaymakamı Nurhalil Çelik, İl Emniyet Müdürü Fikret Bayraktar, İl Jandarma Komutanı İlhan Şen, Ermenek Belediye Başkanı Uğur Sözkesen, daire müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, çevre ilçe ve beldelerinden gelen vatandaşlar katıldı.

Etkinlik programı, Karamanoğlu Mehmetbey ve ailesinin medfun bulunduğu türbe ziyareti ile başladı. Kur’anı Kerim tilaveti ve edilen duaların ardından törenler, köy meydanında devam etti.

Buradaki program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Karaman Milletvekili Recep Şeker Türkçenin en çok konuşulan diller arasında yer aldığına dikkat çektiği konuşmasında, 741 incisi gerçekleştirilen Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre’yi Anma Etkinliklerinin hayırlara vesile olması dileklerinde bulundu.

Balkusan’da gerçekleştirilen törende konuşma yapan Vali Fahri Meral, 741 yıl önce ilan edilen fermanın yarınlara taşınması gereken bir miras olduğunu belirterek, Karaman’ın bu duyarlılığı ve sorumluluğu ile ülkemizin her köşesine olduğu gibi Türk Dünyasına taşımanın, ulaştırmanın, bayraktarlığını yapmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

741 yıl önce Karamanoğlu Mehmetbey tarafından yayınlanan dil fermanı ile Türkçenin devlet dili olduğunu dile getiren Vali Meral, Dilin, bir toplumu millet yapan en önemli unsurlardan birisi ve insanlar arasında duygu, düşünce, inanç birliği oluşturulmasındaki en önemli yapı taşı olduğunu ifade etti.

Dilin, milli kimlik ve kişiliğimizin temel unsuru, milli birlik ve bütünlüğümüzün de önemli harçlarından birisi olduğunun altını çizen Vali Meral konuşmasının devamında; “Türkçe, bugün dünyada en çok konuşulan diller arasındadır. Dünyanın en köklü, en zengin dillerinden olan Türkçemizin de bizim millet olmamızda, milli birlik ve beraberliğimizi devam ettirmemizde, kültürümüzü bugünlere taşımamızda önemi ve değeri tartışmasızdır” dedi.

Konuşmasının devamında güçlü medeniyetlerin güçlü dillere sahip olmasıyla mümkün olacağını dile getiren Vali Meral, “Türkçemize hak ettiği özeni göstermek Milletimizin her ferdine düşen asli bir görevdir. Türkçenin dünyada bilim, sanat ve edebiyat dili olarak hak ettiği konuma gelmesi hepimizin hedefi olmalıdır” dedi.

Köy meydanında düzenlenen törenler, şiir dinletisiyle sona erdi. 741. Türk Dil Bayramı kutlamaları kapsamında düzenlenen dil bayramı etkinlikleri daha sonra Ermenek Kent Meydanı’nda düzenlenen programlarla devam etti.