Yılmaz, yayınladığı mesajında şu ifadelere yer verdi:

“04.10.2022 Salı günü Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde şehrimize yeni gelen ve 1’inci sınıfa başlayan öğrenciler için 15 Temmuz Konferans Salonu’nda ‘Yeni Kayıt Öğrencilerini Bilgilendirme’ adı altında bir program icra edilmiştir.

Bu toplantıda Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Namık AK’ın üniversiteye yeni başlayan öğrencilere geceleri dışarı çıkarken dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulunduğuna dair konuşma görüntüleri basına düşmüştür. Bu haberler üzerine Baromuz adına bir basın açıklaması yapma gerekliliği ortaya çıkmıştır.

Kayıtlardan açıkça anlaşılacağı üzere Rektör AK, konuşmasında ''Bir yere giderken en az iki kişi gidin ve birisi başkan olsun. Biri, diğerine tabi olsun. Çok vampirler var. Ben İstanbul gibi bir yerden geliyorum. 42 yıl İstanbul'da kaldım. Oraya göre burada da vampirlikler var. Çok da sütten çıkmış ak kaşık falan değil. İstemediğimiz belki bazı olumsuz şeyler, vakalar oldu mu? Oluyor. Netice itibariyle buna dikkat edin.'' şeklinde sözler sarf ettiği görülmüştür. Burada sözü edilenler içinden özellikle “vampir” kelimesi kamu vicdanını ciddi şekilde yaralamıştır. Durumun vahametini daha iyi anlamak için Türkçeye Fransızcadan geçen “vampir” kelimesinin birkaç Türkçe sözlükteki anlamına bakmak yararlı olacaktır.

Türkçe Sözlük (Türk Dil Kurumu 2011, s. 2467):

1. İnsanların kanını emdiğine inanılan yaratık.

2. Hayvan bilimi yarasalardan, Yeni Dünya'nın tropik bölgelerinde yaşayan, kuyruksuz, kahverengi tüylü, arka bacakları yürümeye ve sıçramaya çok uygun, kan emici bir tür memeli (Vampyrus spectrum).

Ötüken Türkçe Sözlük (Yaşar Çağbayır 2017, s. 6123)

1. Mezardan çıkarak geceleri insan kamı emdiği sanılan hayali hortlak.

2. Cinsel sapıklık yüzünden çok sayıda cinayet işleyen kimse.

Diğer sözlüklerde de buna benzer açıklamaların yer aldığı görülmektedir. Karaman’da bugüne dek bu yaratıkla alakalı adli ve hukuki bir olay gerçekleşmemiştir. Sayın Rektör’ün Karaman özelinde, sözde bir bilim adamı olarak, vampirlerle alakalı bildiklerini, gördüklerini olumsuz bilgi ve belge varsa adli ve hukuki makamlarla paylaşması zorunlu hâle gelmiştir. Eğer kadim şehrimizin insanlarını, yani biz Karamanlıları vampire benzeterek teşbih yaptıysa bunu kabul etmemiz asla mümkün değildir. Her şehirde olan asayiş olayları gibi ilimizde de olumsuz örnekler vuku bulmaktadır. Ancak Karaman birçok şehirden daha huzurlu, daha güvenli bir ildir. Hepimizin, kolluk kuvvetlerimizin zan altında bırakılmasını asla kabul etmeyeceğimizi iyi bilmelidir.

Ayrıca Rektör AK, konuşmasının devamında ''Çok da sütten çıkmış ak kaşık falan değil. İstemediğimiz belki bazı olumsuz şeyler, vakalar oldu mu? Oluyor. Netice itibariyle buna dikkat edin.'' diye eklemiştir. Bu ifadeler de kendisine önemli ve müstesna bir kurumu yönetme görevi tevdi edilen bir kişiye asla yakışmamaktadır.

Geldiği günden beri tavır, eylem ve söylemleriyle hem şehrimize hem de güzide bir eğitim kurumu olan üniversitemize büyük zarar veren Namık Ak’ı görevinden istifaya davet ediyoruz.”