CHP’li Baştuğ mesajında şu ifadelere yer verdi;

“Milli Mücadele’nin, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından dile gelen hikâyesinin ilk cümlesi, “1919 senesi Mayısının 19’uncu günü Samsun’a çıktım” ile başlar.

Diğer bir söylem ile 19 Mayıs 1919, Milli Mücadele’nin fiilen başladığı tarihtir. 19 Mayıs bir başlangıçtır, fikir ve karar sahibi Atatürk’ün hedefine varan yolda ilk adımdır. Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışı ile tüm ülkeyi kurtaracak bir hareket başlatmıştır. Atatürk’ün milli birlik ve dayanışmayı gerçekleştirmek için çıktığı yolculuk milletin güçlenmesini sağlamıştır.

Atatürk’ün 19 Mayıs 1919 günü Samsun'a ayak basıp Kurtuluş Savaşını başlatması milletimizin de yaşlısı genci, çocuğu kadını hep birlikte “Ya İstiklal Ya Ölüm” ilkesiyle bu savaşa katılması, Türklerin esir edilemeyeceğini, her zaman hür yaşayacağını bağımsızlığından vazgeçmeyeceğini pes etmeyeceğini ve Türk topraklarının işgal edilemeyeceğini tüm dünyaya göstermiştir.

Her yıl 19 Mayıs tarihinde kutlanan, Mustafa Kemal Atatürk’ün gençlere de armağan ettiği, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin milli bayramı olan “Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı”, Kurtuluş Savaşı’nın da başladığı gün olarak kabul edilir.

Atatürk bu savaşta gerçekten tüm gücünü, millet sevgisini ortaya koyarak savaşmıştır. Atatürk bir konuşmasında “Ben 19 Mayısta doğdum.” demiştir. Ulu Önder’in 19 Mayıs’ı doğum günü olarak kabul etmesi, 19 Mayıs’ın tarihimizdeki yerini ve önemini en iyi biçimde açıklamaktadır.

Büyük savaşlar sonunda bağımsızlığımızı, tüm dünyaya göstererek Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün gençlere emanet ettiği Türkiye Cumhuriyeti’ni, biz gençler de, Cumhuriyet ve değerlerine karşı saldırılara karşı sonuna kadar korumak için, mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz.”