Bayraç yayınladığı mesajında: “Bundan 183 yıl önce: 14 Mayıs 1839 tarihinde Mektebi Tıbbiye-i Adliye-i Şahane’ye bağlı, Eczacılık mesleğine yönelik, bağımsız olarak eğitim vermek üzere bir sınıf açılmıştır. Ülkemizde, bilimsel Eczacılık öğretimine başlanmasının yıldönümü olan 14 Mayıs günü Eczacılık Günü olarak kutlanmaktadır.

Ülkemizin en ücra noktalarında hizmet vermekte olan eczanelerimizle ve kamu eczacılarımızla birlikte tüm halkımıza ulaşan bir ağ yapısında olmaktan gurur duyuyoruz. Eczacılarımız Karaman’da da, Merkez ve 5 ilçe, 5 belde, 133 mahalle ve 158 köyümüzde  her haneye ve insana, kanunen “Birinci basamak sağlık hizmet sunucusu” olarak hizmet vermektedir.

Toplum sağlığı konusunda önemli bir etkiye sahip ve tarih boyunca insan sağlığına büyük katkılar sağlamış olan eczacılar günümüzde “ECZACI EN YAKIN SAĞLIK DANIŞMANINIZDIR” sloganıyla, hastalarına ilaçların doğru ve akılcı kullanımlarını anlatmaktadır. Bunun yanı sıra ilaç-ilaç, ilaç-besin etkileşimleri ve oluşabilecek yan etkileri konusunda çok önemli bilgiler vermektedir.

İnternetin ve iletişimin gelişmesiyle mevcut birçok bilgi kirliliği, ticari amaçlı sağlık istismarı gibi durumlarda, hastalarımızın bilgi yetersizliğinden kaynaklanabilecek olumsuz durumların önüne geçmektedir.

Topluma 7/24 hizmet sunan, hastaya uygun dozda ilaç kullanılması için verilen danışmanlığın yanı sıra, doktorların reçete ettiği majistral ilaçları da hazırlayarak, hastalarımızın sağlıklarına kavuşmasına önemli katkılar sağlamaktayız.

Gerek ilimizde gerek ülkemizde yaşadığımız ve düzeltilmesi için çaba sarf ettiğimiz halk sağlığı adına en önemli sorunların başında, muhtevasında ciddi bir boşluk barındıran gıda takviyeleri gelmektedir. İlaç kategorisi içerisinde değerlendirilmesi gereken birçok ürünün gıda takviyesi adı altında ve muhtelif tağşişlerle uygunsuz koşullarda satışa sunulması halk sağlığı açısından ciddi bir sıkıntı barındırmaktadır.

Bu ürünlerin, üretiminden saklama koşullarına, dağıtımından imhasına olan tüm süreçlerin sağlık profesyonellerinin gözetiminde olması bir an önce sağlanmalıdır.

İlaç ve sağlık şakaya gelecek bir konu değildir. Eczanelerde bulunan ürünlerin hemen hemen hepsi ÜTS ve İTS sistemiyle ve de faturalarıyla üreticiden ilaç deposuna oradan eczaneye, hatta hastaya kadar takip edilebilmektedir. Halkımız doktoruna yada eczacısına danışmadan hiçbir ürünü kullanmamalıdır. Gerekli ve en doğru bilgiyi eczacısından öğrenmelidir. Tüm eczacılarımız, üniversitede hocalarından öğrendiği “ilaçla zehir arasındaki fark dozdur” öğretisinin ciddiyetiyle güvenin adresi olmaktadır.

Türkiye’de ilacın fiyatını da eczacılarımızın kârlılık oranını da Sağlık Bakanlığı belirlemektedir. İLAÇ FİYAT KARARNAMESİ  ise eczacının gelirlerinin belirlendiği ana kaynaktır. 2009 yılından bu yana İlaç Fiyat Kararnamesi’nde eczacı lehine hiç bir düzenleme yapılmamıştır” ifadelerine yer verdi.

Halk sağlığı ve kamu yararı için özveriyle çalışan bir meslek grubu temsilcisi olarak eczanelerin yaygınlığını korumak, eczacıların hat safhaya ulaşmış olan ekonomik sıkıntılarını gidermek ve hizmet sürdürülebilirliği için İLAÇ FİYAT KARARNAMESİNİN güncellenmesi en önemli meselemizdir.

2009 yılından bu yana güncellenmemiş olan ve her dönem ertelenen 13 yıllık İlaç Fiyat Karanamesinin güncellenmesi, devletimizden ve devlet otoritelerinden istediğimiz, hizmetimizi hatta hayatımızı idame ettirebilmemiz için büyük önem taşıyan bu ekonomik sorunumuzun adaletli bir şekilde çözülmesidir.

Günümüz ekonomik koşullarında halen, 2009 yılında belirlenen baremlerle kendi kendine yetmeye çalışan bir sağlık müessesesi için tüm yetkilileri ve halkımızı empatiye davet ediyoruz.

Yaklaşık iki yılı aşkın süredir içinde bulunduğumuz pandemi döneminde bizler ve teknisyenlerimiz her türlü zorluk ve risk altında, diğer tüm sağlık çalışanları gibi özveriyle çalıştık. Bu süreçte ilimizde bir eczacımızı, ülkemizde 67 eczacı ve 23 eczane çalışanımızı covid19 sebebiyle kaybettik. Maske dağıtımı gibi dönemin en önemli sorunlarında devletimizin yanında fedakârca çalıştık.

Bundan sonraki süreçte de halk sağlığı adına üzerimize düşenleri layığıyla yerine getireceğimizden halkımızın şüphesi olmasın.

Tüm meslektaşlarımın 14 Mayıs Eczacılık Gününü kutlarım.