Karaman Belediyesi ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) işbirliği ile Emekli ve İşçi Grubu konut projesi kapsamında yapılan 998 konutun hak sahiplerine teslimatı yapıldı.

Yaşam alanının yeni yapılmasından dolayı birçok eksiklikler oluşurken, vatandaşların yoğun talepleri üzerine bazı mağduriyetler yetkililer tarafından ortadan kaldırılmaya başlandı.

Yeni yapılan 4’üncü TOKİ Konutlarında oturan vatandaşların bir büyük sorunu da ulaşım oldu. Yol ve toplu taşıma aracı talebinde bulunan TOKİ sakinleri az da olsa bir neticeye ulaştı. Talepler üzerine Karaman Belediyesi tarafından yol düzenlemesi ve belediye otobüslerinin 4’üncü TOKİ’ye girmesiyle ulaşım sorunu kısmen aşıldı. Fakat vatandaşların dolmuş ile gitmesi gerektiği yerler için uzun bir yol katetmesi ulaşımı yine sorun haline getirdi.

Bunun üzerine vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi ve dolmuşçuların Kırbağı Mahallesindeki 4’üncü TOKİ Konutlarına ulaşım sağlaması için Karaman Şoförler ve Otomobilciler Odası, Karaman Belediyesine dilekçe verdi.

Şoförler odasının dilekçesine karşılık Karaman Belediyesinden gelen yazı ise şaşırttı.

Konuyla ilgili Karaman Gündem Gazetesine açıklama yapan Karaman Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Cemalettin Canuylasi, “Karaman’da yeni yapılmış olan Kırbağı Mahallesindeki 4’üncü Toki Konutlarında oturan vatandaşlarımız mağdur durumda. Çünkü nasıl ki bir bölgeye, bir mahalleye yerleşke yapıldığı zaman o yerleşkeye yol, elektrik ve su gitmesi gerekiyorsa, aynı şekilde vatandaşın ulaşım hizmetinin de sağlanması gerekiyor. Karaman Şoförler Odası olarak bizim işimiz de taşımacılık, vatandaşımızın yükünü ve kendisini taşımakla mükellefiz.” dedi.

“DAVALAR SONUÇLANANA KADAR MÜMKÜN DEĞİL”

Verdikleri dilekçe ve gelen yazı hakkında açıklamasını sürdüren Canuylasi, şunları aktardı;

“Karaman’da faaliyet gösteren dolmuş hattı kooperatif başkanları bir karar aldı. 4’üncü TOKİ’de oturan vatandaşların şehir merkezine, daha hızlı bir şekilde gelebilmeleri için dolmuş hattı Kırbağı’ndaki TOKİ evlerinin oraya hat açılmasını Karaman Belediyesine talep ettik ve belediye başkanımızla da yüz yüze görüştük. Belediyenin bize verdiği yanıt ise şu oldu: “1-6 no’lu, 3 no’lu, 4-5 no’lu dolmuş durakları tarafından Karaman Belediyesi aleyhine açılan 6 dava, danıştay nezdinde temyiz aşamasında bulunuyor. Bu davalar sonuçlanıncaya kadar dolmuş duraklarının ortak talepleri olan mevcut hatlarının Kırbağı’ndaki 4’üncü TOKİ’ye kadar uzatılması mümkün değildir.”

Dolmuş hatlarının Karaman Belediyesiyle 2006 yılından beri devam eden mahkemeleri bulunuyor. ‘Mahkemeler devam ediyor’ diye vatandaşların ulaşım özgürlüğü hakları kısıtlanmamalı. 4’üncü TOKİ’de ikamet eden yaşlı vatandaşlarımız, kucağında çocuğu olan annelerimiz-babalarımız, engelli vatandaşlarımız 3’üncü TOKİ hattına kadar yürütülmemeli ve her saat başı 4’üncü TOKİ’den geçen belediye otobüslerinin duraklarında bekletilmemeli. 21.00’dan sonra da otobüs seferinin olmaması da çok manidar.

Biz, Karaman’daki bütün dolmuş hatlarının Kırbağı Mahallesinden geçmesini ve böylelikle vatandaşımızın Karaman’ın her noktasına ulaşım imkanı bulmasını istiyoruz. Mahkeme sonucunu beklemeye gerek duymadan vatandaşımızın bu probleminin bir an önce çözüme kavuşmasını canı gönülden istiyoruz.

4’üncü TOKİ’de oturan vatandaşlarımızın yoğun talebi var: ‘Neden bizim yerleşkemizden dolmuş geçmiyor? Niye bizim seyahat özgürlüğümüz kısıtlanıyor?' diyerek yakınıyorlar. Ama bilsinler ki Karaman Şoförler Odası boş durmuyor hiç endişelenmesinler.”