Erken Hristiyanlık döneminin önemli yapıları arasında yer alan ve Karaman Turizminin önemli merkezlerinden birisi olan Değle Ören Yerinin yeniden turizme açılmasına yönelik Karaman Valiliği ile Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı arasında protokol imzalandı.

16 Ekim 2017 Pazartesi günü Valilik Toplantı Salonu’nda imzalanan protokolün ardından, önemli bir bölümü mezar yapılarından oluşan Değle Ören Yeri Binbir Kilise bölgesindeki çok sayıda kilise, manastır, anıt mezar ve tarihi yapıların yeniden turizme kazandırılması için hazırlanan proje hakkında Vali Fahri Meral’e bilgiler veren KOP Başkanı Bostancı, KOP İdaresi olarak 2017 yılı yatırım programı arasında bulunan ‘Binbir Kilise Çevre Düzenleme Projesi’ için çalışmaların başladığını ifade etti.

Proje kapsamında; Ören Yeri'ne ait güncel hâlihazır haritaların üretilmesi, jeolojik etüt çalışmalarının yapılması ve koruma amaçlı imar planının hazırlanacağına dikkat çeken Vali Fahri Meral ise “Değle Ören Yeri bölgesindeki dini ve askeri yapılar Anadolu Kültürü bakımından son derece önemli. Daha önce yapılan temizleme ve kazı çalışmalarında bölgede iki azize ait piramit şeklinde anıt mezarlar bulundu. Burası, çeşitli yüzyıllarda yapılmış olan onlarca kilise, manastır ve mezarlar ile inanç turizmi açısından çok zengin kültürel bir mirastır” dedi.

Konuşmaların ardından ilimiz için hayırlı olması dilekleriyle KOP İdaresiyle Karaman Valiliği arasında protokol törenle imzalandı.