Cumhuriyet Halk Partisi Karaman Milletvekili İsmail Atakan Ünver bugün parti binasında basın mensupları ile bir araya geldi. Gündeme ilişkin soruları cevaplayan Ünver Karaman'da herkesin konuştuğu tatlı su sorunu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Çeşmelerden akan suyun kabul edilemez olduğunun altını çizen Ünver kendi evinden doldurup parti binasına getirdiği su ile hazır aldığı suyu karşılaştırdı.

Milletvekili Ünver; “Birkaç gündür sosyal medyadan da görüyoruz, İçme suyu ile ilgili bir sıkıntı var. İçme suyu kriterleri insani tüketim amaçlı sular hakkında yönetmelikte öngörülmüştür. 7, 8, 10, 11 ve 13’üncü maddelerinde ön görülen şartlara uygun olan sular içme suyu niteliğinde kabul ediliyor. Ayrıca bu yönetmeliğin Ek-1 denilen bir maddesi var burada da bir takım kriterlerden bahsediliyor ve içme sularının bu kriterlere uygun olması gerektiği yönünde bir hüküm var. Ek-1 mikrobiyolojik parametreler içeriyor, kimyasal parametreler içeriyor, radyoaktivite parametreler içeriyor. Bunların ne düzeyde olmasını öngörüyor. Birde gösterge parametreleri denilen parametreler var. Gösterge parametreleri denildiği zaman birinci parametremiz renk tüketicilere kabul edilebilir ve herhangi bir anormal değişim olmadan tüketiciler tarafından kabul edilebilir nitelikte ve herhangi bir anormal değişim olmadan verilebilen sular renk kriterini karşılamış oluyorlar. İçilebilir nitelikteki suyun renksiz ve saydam olması gerekiyor. Bununla birlikte Demir, humus, fosilleşmiş maddeler, plankton (deniz ve göllerde bulunan gözle görünemeyen canlı), ot ve endüstriyel atıkların karışmış olduğu sularda renk bozuklukları olabiliyor. Yine ikinci bir gösterge parametresi var oda koku. Bunda da aynı renkte olduğu gibi tüketicilerce kabul edilebilir herhangi bir anormal değişim olmayan sular koku şartını da yerine getirmiş oluyor. Bu koku parametresi basit bir mekanizma ama iyi bir korunma yöntemi yani bir su kokuyorsa bu sudan şüphelenmeniz için yeterli bir sebeptir. Kokunun sebepleri ise, yosun, ot, katran, balık, planktonlar ve diğer mikro organizmalar suda kokuya sebebiyet verebiliyor. Yine Ek-1 e göre tüketicilerce kabul edilebilir ve herhangi bir anormal değişim olmayan sular tat açısından standardı karşılamış olduğu varsayılıyor. İçme suyu ve kullanma suyunun berrak olması gerektiği bu yönetmeliğin ve Ek-1 madde ki koyduğu parametrelerin bir sonucu yani içme suyu ve kullanma suyu berrak olacak. Bu berraklığı bozan, bulanıklığa sebep olan nedenler ise bitkisel atıklar, balçık, yosun,  çamur, demir ve planktomdur. Bu suyun İnsani tüketim amaçlı sular hakkındaki yönetmeliğin ve Ek-1 düzenlemesindeki gösterge parametrelerini karşılamadığı yani renk, koku, tat ve bulanıklık açısından bu parametreleri karşılamadığı gözle görülmektedir. Bu durumun sebepleri ne ise giderilmesi gerekir. Tabi biz kimyasal, mikrobiyolojik ve radyoaktivite yönünden herhangi bir analiz yaptırmadık. Bunları yapmak yetkili kuruluşların görevleri onların bu konuda gerekeni yapacaklarını ümit ediyoruz.” dedi.

Karaman halkının kobay olmadığını belirten Ünver, yetkililere şu soruları yöneltti;

1- Belediye, şebekeye bu şekilde su verileceğini halkımıza ilan etti mi? İçme suyu kriterlerine en azından gösterge parametreleri açısından uymayan bu suyun kullanılması halinde ortaya çıkabilecek halk sağlığı sorunlarına karşı önlem aldı mı? Vatandaşları suyun niteliği ile ilgili neden uyarmadı ve neden hala sessiz? Sosyal medyada birçok şey yazılıp çiziliyor, vatandaşlarımız bu suyla ilgili bir takım tepkiler ortaya koyuyor. Yetkili kuruluşlar bu konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmış değil! Bu suyun içilmiş olması ya da hala içiliyor olması nasıl vicdanlarına sığıyor? Bu suyun tek bir damlasının bile tek bir vatandaş tarafından içilmesini vicdanları nasıl kabul eder?

2- Bu su hemşerilerimiz tarafından hem içildi hem de halen kullanma suyu olarak kullanılıyor. Hemşerilerimiz bu su ile abdest alıyorlar. Abdest alırken suyu ağızlarına, burunlarına veriyorlar ve bir kısmını da haliyle yutuyorlar. Duş alırken vücuda temas ediyor. Kullanma suyu olarak kullanıldığı için bu su ile meyve sebze yıkanıyor ve yeniliyor. Yine bu su ile bulaşıklar yıkanıyor ve durulanıyor.Ben belediyeye şu soruyu soruyorum bu suyu Karaman’ımıza nasıl reva gördüler.

3- İbrala Barajı suyunun içme suyu olarak kullanılması için yapılan arıtma tesisi şuanda faal mi? çalışıyor mu? Bu soruya da belediye yetkililerinin ya da DSİ yetkililerinin kim bu konuda görev sahibi ise bilgi vermesini Karaman kamuoyumuz adına talep ediyorum.

4- İl Sağlık Müdürlüğünde veya halk sağlığı birimlerinden suyun şebekeye verilmesinden önce herhangi bir rapor alındı mı? Alınmadıysa bu rapor neden alınmadı? Eğer rapor alındıysa bu suya içilebilir raporu verildi mi? Verildiyse bu suya içilebilir raporunu kim verdi?

5- Türk Ceza Kanunun 185’inci maddesi var. Bu madde içilecek sulara veya yenilebilecek veya kullanılacak sulara her çeşit besin vb. şeylere zehir katarak veya başka bir suretle bunları bozarak kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşüren kimseye 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası verilir. Yukardaki fıkrada belirtilen fiillerin dikkat ve özel yükümlülüğüne aykırı olarak işlenmesi halinde 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasına hükmü olunur. Hükmü var.

Türk Ceza Kanunun (TCK) 185’inci maddesini hatırlatan Ünver; “İl Sağlık Müdürlüğünü Halk Sağlığı birimlerini aynı zamanda Karaman Valiliğini ve bununda bir suç duyurusu olarak değerlendirilmesi talebiyle Cumhuriyet Başsavcılığını göreve davet ediyorum.” diyerek sözlerini noktaladı.