Yunus Emre Nikah Salonu'nda gerçekleşen konferansa çok sayıda davetli katıldı. Kısa adı KAİMDER olan Karaman İmam Hatip ve Anadolu İmam Hatip Mezunları ve Mensupları Derneği Eğitimci Yazar Sait Çamlıca’yı ağırladı. Konferans Kuran’ı Kerim Tilavetiyle başladı. Dernek Başkanı Mehmet Sarı’nın selamlama konuşmasının ardından Çamlıca "64. Yılında Milletin Okulu İmam Hatipler" konulu konferansına geçti.
Çamlıca İmam Hatiplerin geçmiş 50 yılını değil gelecek 50 yılına bakılması ve ele alınmasının gerekli olduğunu söyledi. Çamlıca konuşmasında ;’’İmam Hatip Liselerinin tarihi, ülkemiz insanının aslına dönme gayretinin tarihidir aslında. Coğrafyamızın tarihi yazılırken, Anadolu insanının İmam Hatip Lisesi açma gayreti ve bu gayrete verilen destekler asla unutulmayacak. 1950’li yıllardan bu güne kadar, Anadolu’da açılmış yüzlerce İmam Hatip Lisesi’nin kuruluş hikayeleri, kitaplaşacak kadar değerlidir. Her birinde ayrı bir fedakarlık öyküsü vardır.
Köy köy dolaşıp, arpa buğday gibi mahsulleri çuvallara doldurup, o çuvalları pazar yerinde satarak, İHL binasına çimento alan ismi unutulmuş kahramanlar var. ‘Kurban derileri ile kaç İmam Hatip Lisesi inşa edildi?’ sorusunun cevabını bilmiyorum. Ancak Kurban derileri, kermesler gibi desteklerle kuruldu, yüzlerce İmam Hatip Lisesi.
İmam Hatip Liselerinin kurulmasına izin verenler, bugünleri hesap edebilseydiler, emin olun izin vermezdiler. Anadolu’da cenaze namazı kıldırıp, cenazeleri kaldıracak hoca eksikliği çoğalınca, mecburen izin çıkarttılar. Amaçları, camilerde namaz kıldırıp cenaze kaldıracak insan yetiştirmekti. Anadolu insanı, böyle bir fırsatı bekleyen bir yürek ve imanla, bu küçük izni değerlendirdi. Önceleri üniversite okumasına bile izin verilmeyen bu okullara, tüm engellemelere rağmen, sahip çıktı.
Eskiler, İmam Hatip Liselerine bina yapmak için mücadele ettiler. Yeni dönemde ise, daha kaliteli, daha nitelikli bir nesil yetiştirmek için neler yapabileceğimize kafa yormak zorunda olduğumuzu düşünüyorum. En sık yapılan ve benim en nefret ettiğim eleştiriye cevap vererek başlayayım konuya. Birçok yerde duydum bu eleştiriyi. Diyorlar ki, ‘İmam Hatipler eskiden çok iyi idi. Şimdi ki İmam Hatip öğrencilerinde iş yok!’ Bu eleştiriye kesinlikle katılmıyorum. Neden katılmadığımı da söyleyeyim. İmam Hatip gençlerini ve gençlik çağını doğru anlamayan kişilerin eleştiri cümlesidir bu cümle. İmam Hatip öğrencileriyle ilgili bilinmesi gereken en önemli şey ‘İmam Hatip öğrencilerinin önemli bir kısmının, okul bitince İmam Hatipli olduğu’ gerçeğidir. Evet, İmam Hatip öğrencilerinin önemli bir kısmı, okul bitince İmam Hatipli oluyorlar.
Bunun birçok sebebi var. Gözlemlediğim tüm sebepleri yazmayacağım. En önemli sebeplerden birisi şudur; Okul sıralarında kalplerine ekilen iman tohumları, bazen okul yıllarında genelde de okul bittikten sonra filizleniyor.
28 Şubat sürecinin ezdiği bir fidanı, yeniden canlandırmaya çalıştığımız gerçeği unutulmamalı. 2015 yılındayız ve henüz İmam Hatip Ortaokulu’nu bitirdikten sonra İmam Hatip Lisesi’ne gelmiş öğrencilerimiz yok.
Bugün dünden daha önemli
‘İmam Hatiplerde çok fazla öğrenci var artık, daha fazlasına gerek yok!’ diyenlere de kesinlikle katılmıyorum. Bugün dünden daha çok okulumuz olmalı. Var olan öğrenci sayısı, dört beş kat daha artmalı. Sadece kendi ülkemizin nesli için değil, ümmetin ihtiyacı olan nesli de yetiştirecek kadroların alt yapısı hazırlanmalı. Yakılan, yıkılan, tarumar edilen birçok İslam ülkesi var çevremizde. O ülkelerin yetişmiş kadro ihtiyaçlarını da, İmam Hatip nesliyle gidermenin hazırlığı yapılmalı.
Farkında mısın, nerede bir İmam Hatip Ortaokulu açılsa, hemen doluyor. İki sene içerisinde bina yetersiz kalıyor. Eskiden olduğu gibi, sadece köyden gelen gençler yok İmam Hatiplerde. Müslüman olduğu halde, dindar bir hayat yaşamayan birçok aile çocuklarını, ‘En azından içki ve uyuşturucuya bulaşmaz çocuğum’ düşüncesiyle İmam Hatiplere gönderiyor.
Taassuplarımız ve İmam Hatip Liseleri 
İmam Hatip Liselerinin ülkemize gözle görülenden daha çok, gözle görülmeyen faydaları olmuştur. Aynı sınıfta ders gören İHL öğrencileri arasında, Kürt –Türk Milliyetçiliği ile birbirlerini dışlayanlar çok nadir çıkmıştır.
Son yıllarda hepimizin rahatsız olduğu cemaat / tarikat taassuplarına karşı da, en güzel panzehir İmam Hatip gençliğidir. Aynı sınıfta her cemaat ve tarikattan, her ırktan ve birçok farklı siyasi görüşe sahip ailelerden gelmiş gençler oturuyor. Bu dostluk, okul sonrası yıllarda da devam ediyor. Benim her cemaatten, birçok siyasi görüşten arkadaş çevrem var ise, bunu İHL yıllarına borçluyum.
Kur’an merkezli okuyan, düşünen, üreten bir nesil!
Kur’an okumayı bilen bir nesil yetiştirmek yeterli değil. Kur’an ile hayatı okuyabilen nesiller yetiştirebilmek zorundayız. Mehmet Akif’in o muhteşem mısralarını hayata geçirebilecek bir nesil yetiştirme gayreti içerisinde olmak zorundayız. ‘Doğrudan doğruya Kur’an’dan alıp ilhamı, Asrın idrakine söyletmeliyiz İslâm’ı.’
İslam tarihini ezberleyen bir nesil yetiştirmek yetmez. İslam ile yeniden tarih yazacak bir nesil yetiştirmek zorundayız. Bir önceki İmam Hatip nesli tarihimizi yeniden öğrendi, yeni İmam Hatip nesli tarihe yön vermeli.
Peygamberimizin hayatını ezberleyen bir nesil değil, Peygamberimizin Ahlakını çağımıza taşıyabilecek bir nesil olmalı yeni İmam Hatipler.
İcad edilmiş bir teknoloji için veya keşfedilmiş bir olay için ‘Bu zaten Kur’an’da vardı!’ demeyi bırakıp, daha çok çalışarak, Kur’an merkezli keşifler, icatlar çözümler bulmaya başlayamadığımız sürece, İslam coğrafyası üçüncü dünya ülkeleri kalmaya mahkumdur. İmam Hatip Lisesi öğrencilerine bu misyonu verecek insanlara ihtiyacımız var,’’dedi.
Çamlıca konferansına başlarken söylediği,
Allah, Milletimizi ezansız bırakmasın!
Allah, Milletimizi Kuransız bırakmasın!
Allah, Milletimizi bir daha İmam Hatiplerden mahrum etmesin!
Allah, İmam Hatip düşmanlarına fırsat vermesin! Duasıyla sona erdirdi.
Dernek başkanı Mehmet Sarı Çamlıca’ya hediye takdim ettikten sonra konferans sona erdi.
Çamlıca’ya ait kitaplar da konferans sonrası kapış kapış alınarak imzalattırıldı.
Çamlıca ayrıca gündüzde Ömer Dinçer İmam Hatip Lisemizde Kırkikindi Sohbetleri kapsamında "Diriliş Nesli" konulu konferansı gerçekleştirdi.
Sait Çamlıca, konferansın ardından Memur-sen Karaman İl Temsilciliği'ni ziyaret ederek özel bir toplantı gerçekleştirdi.