İlçenin Ütmelik mevkiinde bulunan yaylalarda arı kovanları ile kiraz bahçeleri olan çiftçiler, ilaçlı mücadele yapmalarına karşı çekirgelerden bir türlü kurtulamıyor. Metre kareye 100 çekirgenin düştüğü yaylada yürümekte bile zorluk çekiliyor. Çekirgeler, buldukları tüm yeşillikleri yiyerek bitiriyor. Geçimini kiraz yetiştiriciliğiyle sağlayan çiftçiler çekirgeler yüzünden üretimin %50 düştüğünü belirtiyor. Çekirgeler ağaçların yapraklarını ve kirazları yiyip bitiriyor. Sarıveliler de yurt dışına ihraç edilen kirazın zarar görmesi, ihracatı da etkiliyor. Çekirgelerle savaşmak için her gün ilaç atılmasına rağmen çekirgeler hiç bıkmadan ekinlere zarar vermeye devam ediyor.
 
Yaylada arazisi çekirgeler tarafından istila edilen çiftçi Yusuf Uğurelli de çekirgelerin arazilerine büyük zarar verdiğini belirterek ‘’ Bu aşağı yukarı geçen yıl başladı. Geçen yıl bu zamanlar aynen bu şekilde çekirge vardı. Biz bunu ilgili yerlere başvurduk. Sarıveliler ziraat müdürlüğüne başvurumuzu yaptık. Sarıveliler de Karamanı aradı. Karaman da bize ilaç gönderdi. Belli mıntıkalara ilaç attık ama bu bugünlerden itibaren yumurtluyormuş baharın erken zamanda yeniden uyanıyormuş. Aşağı yukarı bu 20 gün sonra bitiyor. Biz bilmiyoruz da ziraatçının anlatışına göre 20 gün sonra tükenip gidiyor ama baharın tekrar uyanıyor. Şu ütmelik mevkiinin komple havadan ilaçlanma yapılmadığı sürece kesinlikle bu çekirgenin burada biteceğini zannetmiyorum’’ dedi.

Uğurelli kiraz üretiminin de büyük ölçüde zarar gördüğünü belirterek ‘’ Çekirge bütün burada ki kiraz ağaçlarına ondan sonra bu arılara bu ekmiş olduğumuz sebzelere hepsine zarar veriyor. Şu anda görüyorsunuz şu marulları mesela şu bahçelerimizi genelde komple yiyor mesela. Günlük ilaçladığım halde etraftan yine geliyor. Arazi komple çekirge olduğu için bitiremiyoruz şu anda tahminen şu an normalde metrekarede 100 tane çekirge var. Şu bölge komple devlet tarafından ilaçlanması gerekir. Değilse biteceğini zannetmiyorum. Karaman Sarıveliler ilçesinin belli noktalarındaki arazilerimizde güzel kirazımız var bizim. Kaliteli kirazımız oluyor. Bu çekirgenin zararı yüzünden bu 2 yıldır kirazlarımızı komple yiyip döküyor. Belli bir ağaçlara engin yerlere çıkıyor tırmanıyor ondan sonra sapının dibinden koparıp yere döküyor. Yüzde 50 zarar veriyor en az ağaçlara diye konuştu.

Arılar Çekirgeler Yüzünden Bal Yapamıyor

Sarıveliler ilçesinde çiftçilerin büyük geçim kaynaklarından birisi olan bal üretimi de çekirgeler yüzünden 2 yıldır ciddi oranda düştü. Binlerce arı kovanın bulunduğu yaylada, arılar, çekirgelerin arazideki çiçekleri yemesinden dolayı bal yapamaz hale geldi. Çekirgeler bununla da yetinmeyerek yine çiftçilerin ikinci gelir kaynağı olan kiraz ağaçlarındaki kirazı da daha olmadan kökünden yiyerek çürümesine neden oldu. Çiftçiler yetkililerden yardım bekliyor.