Doğu Türkistan halkına yönelik Çin zulmü sistematik olarak sürüyor. Bu kapsamda seslerini duyurmak isteyen Doğu Türkistanlılar özellikle Türkiye'nin yardımlarını bekliyor.

Karaman İHH, tüm Karamanlıları basın açıklamasına davet ederek “Doğu Türkistan’da yaşananlara ilişkin Aktekke Meydanı’nda gün boyu sergilenecek fotoğraf sergimize bekliyoruz. Doğu Türkistanlılara destek ve Çin zulmünün durdurulması için bugün saat 13.30’da, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların katılımıyla 15 Temmuz Aktekke Meydanı’nda bir basın toplantısı gerçekleştirecek.” açıklamasında bulundu.

Çin'in Doğu Türkistan Zulmünün geçmişi

Çin Halk Cumhuriyeti tarafından yürütülen baskı ve asimilasyon politikaları 2014 yılından itibaren kurulan “yeniden eğitim kampları” ile birlikte sistematik bir mezalime dönüşmüştür.

Uluslararası insan hakları raporlarında “Yeniden Eğitim Kamplarında” toplam üç̧ milyon Uygur, Kırgız ve Kazak Türkü olduğu tahmin edilmektedir. Uygur Türklerinin toplama kamplarında tutulması hukuki bir sürecin sonucunda veya gereğince bir yargılamanın neticesinde olmayıp tamamen asimilasyon ve mezalim amacı taşımaktadır.

“Sincan yeniden eğitim kampları” adıyla uygulamaya konulmuş bu kamplarda; kitlesel kıyım, zorla evlendirme, sistematik tecavüz, cinsel istismar, doğum engelleme ve çocukları zorla bir başka aileye nakletme eylemlerinin gerçekleştirildiği uluslararası toplum tarafından defaten teyit edilmiştir.  

Çin zulmü, Doğu Türkistanlılara yapılan baskı ve sayıları 1200’ü aşan toplama kamplarına ilişkin bilgiler için www.sakadegilsoykirim.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Doğu Türkistan Raporu İçin:

https://insamer.com/tr/dogu-turkistanda-toplama-kamplari-adim-adim-soykirim_3058.html

https://insamer.com/tr/dogu-turkistan-raporu-gecmisten-bugune-din-ve-etnik-baskilar_3059.html