Özellikle son 3 yüzyılın geriye gidiş ve mağlubiyetlerinin bitişi, yine son 2 yüzyılın bağnazlık, atalet ve nemelazımcılığına son verilişi. Son yüzyılın imtiyaz pazarında üzerimize koyulan imtiyazlara hayır deyişin miladıdır. Üretimsizliğe, topraksızlığa, eğitimsizliğe, devletin asli unsuru Türk Milletine yapılan vefasızlığa dur demenin yıldönümüdür.

Cumhuriyet 12 milyon nüfusun, 3 kıta 7 deniz bütün dünyanın sorunları için kafa yorup, vurulup şehit düşüp, türlü ihanet ve kahpelikler görüp, en son kendi öz yuvasında silkinip ve titreyip kendine döndüğü şanlı gündür.

Cumhuriyet bir milletin egemenliğinin kendi tarafından yürütülmesi ve kendi iradesi ile karara yansıması demektir.

Cumhuriyet yüz binlerce dönüm arazi ile topraksız köylünün topraklandırılması, binlerce hayvanın ıslahı, veba, trahom, verem gibi hastalıkların yenilme hamlesidir.

Cumhuriyet 145 ülke içinde kadın haklarında ikinci olmaktır. Türk kadınının artık pilot, antropolog, subay, doktor gibi her alanda, toplumdaki yeri demektir.

Cumhuriyet erkeklerde yüzde 4 kadınlarda binde 7 olan okuma yazma oranını kısa sürede yüzde 34 lere çıkararak dünya rekoru kırmaktır.

Cumhuriyet on binlerce ağaç, onlarca çiftlik, ülkeyi demir ağlarla örmek, okul türlerinde artış, sanayici sınıf oluşturup üretim hamlesi yapma, İzmir İktisat kongresinde sendikacılığın temellerini atma, güzel sanatların her alanında okullar kurma ve zihniyetin berraklaşması demektir.

Cumhuriyet Elmalı Hamdi Yazır tefsiri Buhari Hadisleri tercümesi, Ahmet Hamdi Akseki örnek hutbeleri demektir.

Cumhuriyet Koçgiri, Seyit Rıza, Şeyh Said, Nasturi, Ağrı, Sason, gibi isyanlarda hain avcılığı demektir.

Cumhuriyet Lozan’da Montrö’de Hatay’da diplomasi demektir.

Cumhuriyet Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün önderliğinde emperyalizme ve cehalete galip gelmektir.

Velhasıl Cumhuriyet yeniden doğmaktır.

Türk Eğitim-SEN olarak Tüm Milletimizin bayramını kutluyoruz.