Ydr. Doç. Dr. Anıl Görkem 12 yıla yakın alanda uygulamalı bireysel danışman olarak çalışmış daha sonra akademik hayatına Üniversitede devam ettiğini söyledi. Ydr. Doç. Dr. Anıl Görkem danışmanlık becerilerini 5 ana başlık altında topladığını ve bunların sırasıyla şunlar olduğunu söyledi:
  1. Yardım sürecini başlatma becerileri: Bu süreç danışma seansının temelini oluşturmaktadır. Yapılandırma, temel özetleme becerileri, yönlendirme becerileri olmak üzere 3 alt başlığa ayrılmaktadır. Bu aşama sürecin ne kadar, nerede, ne sıklıkta olacağı belirlenerek başlar. Danışmanın süreci özetleyen ifadelerini  ve yönlendirme becerilerini kapsar. Sınırların ve yeterliliklerin bilinmesi çok önemlidir.
  2. Anladığını gösterme becerileri: dinlemek ve duymak birbirinden farklıdır. Bu iki kelime arasındaki fark  anlamlandırmadır. Danışmanlık sürecinde danışman içerik ve duygu yansıtmaları yaparak farkındalık yaratır ve süreci daha anlamlı hale getirir. Bu aşamada direnç karşımıza çıkmaktadır. Sürecin sağlıklı ilerlemesi için danışmanın direnç konusunda dikkatli olması gerekir.
  3. Soru sorma becerileri:  Açık uçlu sorular tercih edilerek danışan konuşmaya teşvik edilebilir. Fakat danışman sessizlikten korkmamalıdır. Danışanı konuşma konusunda zorlamamalıdır.
  4. Yüzleştirme becerileri: Bu beceri süreçte en hassas olunması gereken durumdur. Yer, zamanlama ve üsluba çok dikkat edilmelidir. Yapılandırma sürecince tercih edilmemeli, içerik duygu yansıtmaları yapılarak başlamalıdır. Aksi halde direnç oluşması kaçınılmazdır. Aşırıya kaçmadan demokratik bir şekilde yapılmalıdır.
  5. Geri bildirim ve kendini açma becerileri: Bu süreç danışanın danışmana en çok güven duyduğu anlardan biridir. Danışman empatik geri bildirimleri ile sürece dahil olabilir. Kişisel deneyimlerini paylaşarak danışanı cesaretlendirebilir. Fakat bu süreçte de dikkat edilmesi gereken nokta aşırıya kaçmamaktır. Cesaretlendirmek adına danışan sürekli konuşmamalı örnekleme ve paylaşımlarından sonra sözü danışa bırakmalıdır.
Program bilgi aktarımından sonra Ydr. Doç. Dr. Anıl Görkem ve Rehber Öğretmenlerimizin vaka paylaşımları ve alternatif çözüm önerileri ile sona erdi.
Karaman Rehberlik Araştırma Merkezi; “Rehber öğretmenleri için danışmanlık becerileri bilgilerini hatırlatıcı ve tekrarlayıcı güzel bir program oldu.
Kurumumuz olarak Lefke Avrupa Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Anıl Görkem’e ev sahipliliğimizi yapan Prof. Dr. Ömer Dinçer Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Mehmet Çalışkan’a ve ekibine teşekkür ederiz.” dedi.