CHP Karaman Milletvekili İsmail Atakan Ünver, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a; Özel İletişim Vergisi’nin akıbetini sordu.

Cumhuriyet Halk Partisi Karaman Milletvekili İsmail Atakan Ünver, 17 Ağustos 1999 depreminin 19’uncu yılında, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a deprem vergisi ile ilgili sorular yöneltti. 2000 yılında, depremin yarattığı tahribata kaynak amaçlı geçici olarak getirilen Özel İletişim Vergisi, AKP iktidarında kalıcı hale getirilmişti. Ünver, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na verdiği yazılı soru önergesinde, Özel İletişim Vergisi’nden şu ana kadar toplanan miktarı ve bu miktarın hangi yatırımlarda kullanıldığının cevaplanmasını istedi.

SORMA VER VERGİSİ

Özel İletişim Vergisinin 17 Ağustos 1999 depreminin yaralarını sarmak ve yaşanması muhtemel depremlere yönelik çalışmalar için getirildiğini hatırlatan CHP’li Ünver, bu verginin, çıkartıldığı dönemde ‘dayanışma vergisi’ olarak anıldığını, günümüzün ise ‘sorma ver’ vergileri arasında yerini aldığını söyledi. Ünver, bakanlığa verdiği önerge ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Acil durum toplanma alanlarını dahi imara açan AKP Hükümeti, deprem için toplanan parayla ‘duble yol yaptık’ diye övünüyor; diğer taraftan o yollara, köprülere, tünellere hazine garantisi veriyor. Yaptığınıza mı inanalım, söylediğinize mi?”

ESKİ BAKAN YİNE GÜNDEMDE

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a Özel İletişim Vergisinden kaç para toplandığını, paranın nerelere harcandığını ve deprem için ne gibi önlemler alındığını soran CHP’li Ünver, 2011 Van depreminin ardından çok tartışılan, dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamalarını da gündeme getirdi. Ünver; “Eski Maliye Bakanı Sn. Mehmet Şimşek’in ‘Özel İletişim Vergisi ile yol yaptık’ beyanını kabul edecek olursak; halkın vergileriyle yol yaptığını söyleyen hükümetiniz, köprü, tünel ve yol yapan özel firmalara neden hazine garantisi veriyor?” dedi.

Ünver’in soru önergesinde Bakan Albayrak’a sorduğu sorular şunlar:

1) Vatandaşımızdan, 17 Ağustos 1999 depremi nedeniyle geçici olarak ilan edilen ve sonrasında kalıcı hale getirilen Özel İletişim Vergisi’nden; bu güne kadar kaç TL toplanmıştır?

2) Özel İletişim Vergisi adı altında toplanan toplam vergi miktarından, depremlerin zararları için; kaç TL harcanmıştır?

3) Özel İletişim Vergisi adı altında toplanan toplam vergi miktarından, depremlere önlem almak için; kaç TL harcanmıştır? Olası depremlere ne gibi önlemler alınmıştır?

4) Özel İletişim Vergisi adı altında toplanan toplam vergi miktarı amacı dışında kullanılmış mıdır? Kullanıldıysa, bu hangi yatırımları kapsamaktadır?

5) Özel İletişim Vergisi, yıllara göre; toplam bütçe gelirlerinin yüzde kaçını oluşturmaktadır?

6) Eski Maliye Bakanı Sn. Mehmet Şimşek’in “ÖİV ile yol yaptık” beyanını kabul edecek olursak; halkın bu vergileriyle yol yaptığını söyleyen hükümetiniz, köprü, tünel ve yol yapan özel firmalara neden hazine garantisi veriyor?