Bir dizi ziyaret ve açılış programına katılmak üzere Karaman’a gelen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Karaman Valisi Tuncay Akkoyun ve Belediye Başkanı Savaş Kalaycı’yı ziyaret ettikten sonra Karaman İl Müftülüğü tarafından Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi yerleşkesi içerisinde 2012 yılında temeli atılan Üniversite Camiinin açılışı törenine katıldı.

Açılış töreninde konuşan Erbaş, “Çok hayırlı bir merasimde, mekanların en hayırlısının hemen bahçesinde Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Camiinin açılışında bizi buluşturan rabbimize sonsuz hamdüsenalar olsun. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Camiinin Camiler Haftasının başlangıcında açılmış olması da çok anlamlı. Zihinlerde hiçbir zaman bu açılış kaybolmasın, bu unutulmaz” dedi.

Karaman Valisi Tuncay Akkoyun da: “Bugün burada sizlerle Üniversite Câmiimizin açılışı münasebetiyle bir araya gelmiş bulunmaktayız. Sizlerle böylesine ulvî bir gaye için birlikte olmaktan büyük bir mutluluk duymaktayım.

Sözlerimin başında, ilimizi teşrif eden Diyanet İşleri Başkanımız Sayın Prof. Dr. Ali Erbaş’a, Şeyh Edebali’nin toprağı, Yunus Emre’nin diyarı, Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin Muhterem Validelerinin makberi Karaman’a hoş geldiniz sefalar getirdiniz diyorum.

Birazdan içerisinde Cuma namazımızı edâ edeceğimiz 5000 kişi kapasiteli Üniversite Camiimizin şehrimize kazandırılmasında, başta Diyanet İşleri Başkanlığımız, Rektörlüğümüz ve İl Müftülüğümüz olmak üzere emeği geçen herkese en derin şükranlarımı sunuyorum. Medeniyetimizde şehirler imâr edilirken gönüller ihmal edilmemiş, gönül şifâhaneleri camilerimiz, şehirlerimizin merkezinde yer almıştır. Maneviyat kaleleri Camilerimiz, içerisinde ibadetlerimizi eda ettiğimiz bir yerin ötesinde, bir araya gelerek kardeşliğimizi pekiştirdiğimiz mukaddes mekânlardır. Nitekim “Câmii” kelimesi toplayan, birleştiren, bir araya getiren anlamlarına gelmektedir. Dünyanın her tarafında zulümlerin, hüzünlerin, acıların, adaletsizliklerin yaygınlaştığı bir dönemde, millet olarak birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize her zamankinden daha çok ihtiyacımız vardır. Kardeşliğimizi güçlendirmeye başlayacağımız ilk yer de bütün ünvanları terk ederek sadece “kul” vasfıyla Rabbimizin huzuruna vardığımız camilerimizdir.  Tarih boyunca milletimiz, uhuvvet nişânesi camilerimizde aynı kubbenin altında kenetlenerek saf olmuş, birlik ve beraberliğini perçinlemiş, üstünlüğün sadece takva ile olduğunu tüm dünyaya ilan etmiştir. Camilerimizde, vaaz kürsüleri ve minberlerden aktarılan hakikatler her dâim milletimizin yolunu aydınlatmıştır. Toplumumuzun sarsılmaz dinamikleri olan erdemlerimizin muhafazasında ve gelecek nesillere aktarılmasında câmiilerimiz büyük önem arz etmektedir.  Ashab-ı suffa örneğinde olduğu gibi Peygamber Efendimizden beri camilerimiz; ilmin, hikmetin, öğrenmenin ve öğretmenin merkezi olmuştur. Bu mukaddes mekânlar yaratılış amacımızı, asıl varoluş gayemizi bizlere hatırlatmaktadır. Cennet vatanımızın semalarında yankılanan ezanlar ve şehâdetler, bağımsızlığımıza, istiklalimize delalettir.  İstiklalimizin, istikbalimizin, birlik ve beraberliğimizin timsali her camiimiz vatan toprağımıza vurduğumuz bir mühürdür.

Şehadetleri dinin temeli olan ezanlarımızı susturmaya, şehitlerimizin emaneti olan ay-yıldızlı bayrağımızı indirmeye, istikbalimize gölge düşürmeye bugüne kadar kimsenin gücü yetmemiştir, bundan sonra da yetmeyecektir. Biz; milletçe bir, beraber, omuz omuza olduğumuz müddetçe hainlerin, şer odaklarının planları bozulmaya mahkûmdur. Bu düşüncelerle sözlerime son verirken Câmiimizin Karaman için hayırlı olmasını Yüce Allah’tan diliyorum. Kıyamet gününe kadar Camiimizin içinden cemaati, minarelerinden ezanı, kubbesinden Kur’an tilavetleri eksik olmasın... Bugün şehrimize kazandırılan bu sembol eseri; namazlarıyla, dualarıyla, ilmî ve sosyal, kültürel çalışmalarıyla ihya ve imar edecek olan tüm vatandaşlarımızdan Allah razı olsun… Hak Teâla burada edâ edilen ibadetleri dergâh-ı izzetinde makbul olan ibadetlerden eylesin” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından açılış törenine geçildi. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, törenin ardından cemaate açılışını yapmış olduğu Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Caminde Cuma namazı kıldırdı. Erbaş, Cuma namazının ardından İl Müftülüğü tarafından Lütfi Elvan Kongre Merkezinde organize edilecek olan hafızlık merasimi programına katılmak üzere buradan ayrıldı.

Törene, Karaman Valisi Tuncay Akkoyun, Belediye Başkanı Savaş Kalaycı, Cumhuriyet Başsavcısı Ali İhsan Akdoğan, Vali Yardımcısı Oğuz Şenlik, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.