Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü inşa ettiği baraj ve göletlerle suyu depolayarak içme ve kullanma suyu olarak insanlara, sulama suyu olarak tarım arazilerine ulaştırmaya devam ediyor. Ülke su varlığına sahip çıkarken mevcut su potansiyelinden en yüksek faydayı sağlamayı hedefleyen DSİ Genel Müdürlüğü, suyun zararlarına karşı vatandaşları ve tarım arazilerini korumak için de tüm gücüyle çalışıyor.

DSİ’nin son 18 yılda Karaman’da 2 içme suyu Tesisi, 8 Baraj, 8 Gölet, 1 adet suni besleme, 11 Sulama Tesisi, 7 Taşkın Koruma Tesisi kazandırdığını, toplam yatırımın 6 milyar TL’yi bulduğunu söyleyen DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız’ın değerlendirmeleri şu şekilde:

Karaman ili, aldığı yıllık ortalama yağış ve sahip olduğu yer üstü suyu varlığı ile ülke ortalamasının altında kalmaktadır. Suyu depolamak ve sulamada modern sistemler kullanmak Karaman için büyük öneme sahiptir. Bu nedenle son 18 yılda inşa ettiğimiz 8 baraj ve 8 gölet ile ilimizdeki su depolama kapasitesini 4 milyar 577 milyon m3’e ulaştırdık. 1 baraj ve 2 gölet inşaatımız devam ediyor. Planlama ve proje aşamasında ise 1 baraj ve 2 gölet daha bulunuyor.

DSİ Genel Müdürlüğümüzce, suyu tarım arazilerine ulaştırmak ve tasarruflu kullanımını sağlamak için sulama tesislerinin inşası ve yenilenmesi için büyük çaba harcanıyor. Karaman ilimizde son 18 yılda inşa edilen 10 adet sulama tesisi ile 121 bin 730 dekar tarım arazisi sulamaya açıldı. Halihazırda 7 adet sulama tesisi inşaatında çalışmalar devam ediyor. Planlama ve proje aşamasında 10 adet sulama tesisi daha var.

Tamamlanan ve inşası devam eden baraj, gölet ve depolama tesisleri ile kuraklık kaynaklı su baskısının azaltılması, inşa edilen modern sulama tesisleri ile de su tasarrufu sağlanması hedeflenmektedir. Modern sulama tesisleri ile ayrıca çiftçinin sulama maliyetleri azalmakta, ürün verimliliği yükselmekte ve bu sayede gıda arz güvenliği de teminat altına alınmış olmaktadır.

Modern sulama projeleri ile birlikte tarım arazilerinden daha yüksek verim alınabilmesi için toplulaştırma çalışmalarımız da devam ediyor. Karaman ilimizde 2020 yılı içerisinde 39 bin 693 hektar tarım arazisi toplulaştırıldı. 2021 yılı içerisinde tamamlanması planlanan toplulaştırma çalışmalar ise yaklaşık 30 bin hektar. Toplulaştırma çalışmaları ile parseller büyütülür ve sulama metotlarının uygulanması kolaylaşır. Her parsel yola ve kanala kavuşur.

Bununla birlikte ülkemizin tamamında olduğu gibi Karaman ilimizde de içme suyu yatırımları devam ediyor. Amaç, musluklardan akan suyu vatandaşların gönül rahatlığı ile tüketebilmesini sağlamak. Bu kapsamda günlük arıtma kapasitesi 82 bin 250 m3 olan İbrala Barajı İçme suyu Arıtma Tesisi inşa edilerek 2018 yılında hizmete alınmıştır. Söz konusu tesis ile Karaman ilinin 2050’li yıllara kadar içme suyu problemi tamamen çözülmüştür.

Karaman ilinde ülkemizin en yüksek ikinci barajı olan Ermenek Barajı ve işletme halindeki diğer 9 hidroelektrik santralinde (HES) yıllık 2,49 milyar kWh enerji üretilmekte ve ülke ekonomisine 2021 fiyatlarıyla yaklaşık 750 milyon TL katkı sağlanmaktadır. İnşaat aşamasında 2 adet, planlama ve proje aşamasında 6 adet HES bulunmaktadır.

Ayrıca vatandaşlarımızı ve tarım arazilerini suyun zararlarına karşı koruyabilmek amacıyla da son 18 yılda 6 adet taşkın koruma tesisi inşa edildi. 8 yerleşim yeri taşkın risklerine karşı korundu. 2 adet taşkın koruma tesisinde çalışmalar devam ediyor. Planlama ve proje aşamasında ise 5 adet taşkın koruma tesisi bulunuyor. dedi.

DSİ Genel Müdürü Yıldız son olarak, “18 yılda Karaman ilinde yapılan su yatırımları 6 milyar TL’yi buldu. Bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.