Dünyada ve ülkemizde artan intihar oranlarına dikkat çekilen eğitimde intiharı önleme hususunun önemi ve intiharı önleme girişiminde izlenmesi gereken yollar aktarılmıştır. Yanı sıra bireylerin neden intihar ettiği konusuna odaklanılmıştır.

15-35 yaş arası gençlerde ilk üç ölüm nedeninden birinin intihar olması ve her intihar olayının en az altı kişi üzerinde ciddi etkiye sahip olması konularına dikkati çeken Kutlu özellikle genç intiharlarında intihar amacının ölmek olmadığını, dayanılamayacak acıyı sonlandırma isteğinin baskın geldiğini ifade etmiştir. Yanı sıra intihar eden bireylerin zihinsel durumunun karışık olduğunu, düşünmeden hareket ettiklerini ve çözüm odaklı düşünmeyen katı bir zihin yapısına sahip olduklarını vurgulamıştır. Bu süreçte atılacak intiharı önleme adımları; sosyal desteği artırmak, kriz durumlarını ortadan kaldırarak zaman kazanmak ve çözüm odaklı düşünmeyi sağlamaktır. Bu süreçte kaçınılacak davranışlar ise suçlayıcı olmak, çok fazla soru sormak ve bireyin kendisini intihara götürdüğünü belirttiği sorunları küçümsemektir.

İntiharın psikolojik, sosyolojik, nörobiyolojik boyutunun açıklandığı eğitimde intihar ile psikiyatrik, fiziksel hastalıklar arasındaki ilişki incelenmiştir. Bulgulara göre, depresyon tamamlanmış intiharların en yaygın nedeni olmakla birlikte alkolizm ve şizofreni tanısına sahip olma risk faktörüdür. Risk faktörü olan fiziksel hastalıkların başlıcaları epilepsi, kanser ve kronik hastalıklardır. Risk faktörlerinin kontrol altına alınması ve bireye sosyal desteğin sunulması durumunda intihar önlenebilmektedir.