Hep söyler dururuz ya; biz iç Anadolu insanları niye birlikte hareket etmiyoruz, dayanışma içinde olmuyoruz diye iki kişi yan yana geldiğimizde dert yanarız.

Değerli hemşehrilerim; bir grup memleket sevdalısı doğduğu yeri unutmayan kendi mecrasında bir şeyleri yapmaya çalışan arkadaşlarla beraber İstanbul’da bir oluşuna giderek Konya ve Karamanlı ayrımı yapmadan (zaten elle tırnak gibiyiz) 2012 yılından bu yana Ereğlili hemşehrimiz Suat Sakarya Başkanlığında faaliyette olan bir derneğimiz var. Kısa ismi KONKAMUDER (Konya ve Karamanlı Kamu Çalışanlar Demeği)

Ne gerek vardı böyle bir derneğe diyenler olabilir. Gerek var çünkü hep diyoruz ve özlem duyuyoruz ya "Arkadaş Karadenizliler, Sivaslılar, Kastamonulular, Diyarbakırlılar... v.s. ne kadar örgütlü, birbirlerine yardımcı oluyorlar, her yerde tanıdıkları var, işlerini en kısa sürede hallediyorlar." diye konuşuyoruz. Bu arada bir kamu görevlisi olarak bütün vatandaşlarımız eşittir, hizmetimizi hiç ayrım gözetmeden vermek zorundayız, Hayıflanıyoruz ya çok pasifler diye konuşup duruyoruz ama harekete geçmiyoruz.

İşte bu hayıflanmalara son vermek için hareket ederek derneğimizi harekete geçirdik. Derneğimizin amacı hiçbir zaman insanlar arasında haksızlığa, ayrımcılığa, kanun dışı işler yapmadan, hemşehrilerimiz arasında dayanışmayı sağlamak, bilgilendirmek, memleket özlemini sıcak tutmak, kültürümüzü yaşatmak, düğünlerde ve cenazelerde hemşehrilerimizi yalnız bırakamamak, köyden okumak için gelen gençlerimize yardımcı olmak. Bu bir kamu çalışanları derneğidir. Bu nedenle öncelikli kamuda çalışan hemşehrilerimizin sorunlarını, dileklerini ve çevreye uyum sağlayabilmek için şartlar oluşturulması, sosyal faaliyetleri aktif halde kullanmaları, gurbette yaşamanın zorlukların giderebilmeleri ve memleketinden uzakta, sorunlarını paylaşabilecek birilerinin olduğunu hissettirmektir seviyeli insana yakışır bir hayat sürmelerine yardımcı olmak amacı ile kurulmuştur.

Büyükşehirde yaşayanlar bilmektedir ki memur veya işçi olarak çalışanların yanlış olaylar ve yanlış kişilerle karşılaşma olasılıkları çok büyüktür. Anadolu kültürü ile yetişmiş bir kişi saf ve temiz yürekli olarak hayatını Anadolu'da sürdürmüştür ama Büyük şehirde kimlerle karşılaşacak' meçhuldür. Kendisine danışman gibi yardımcı olacak, güven duyacak kurum ve insanlara ihtiyaç duyar veya çalıştığı kurumda yalnız ve içe dönük bir şekilde günlerini geçirirler. Kurum içi hemşehrilik büyükşehirlerde hat safhadadır. Sen ne kadar zeki olursan ol tanıdığın ve arkanda güvendiğin veya sosyal çevrenin az olduğunu hissettikleri zaman seni en basit görevlere layık görüyorlar. Şubeler arası transferler oluyor, adamın yoksa işin olmaz, izin olur süresi kısalır. Okul için, ev kiralamak için her türlü ihtiyacını karşılamak için bir tanıdık aranır, (32 yıldır gurbette yaşayarak tecrübe etmiş bir kişi olarak söylüyorum).

Dernek sosyal faaliyetlerimizi bize başvuran hemşehrilerimizle A.B.C. diye farklılık gözetmeden yardımcı oluyoruz. Şu an İstanbul’da yaşayan 700 civarında kamuda çalışan değişik meslek gruplarından Konya ve Karamanlı hemşehrilerimize ulaşmaktayız ve İstanbul’da yaşayan iş adamı ve bürokratların destekleri ile kahvaltı, akşam yemeği vermek, tarihi yerlere seyahat düzenledik ve İstanbul'da yaşayan iş adamlarımız ile bürokratlarımızı buluşturarak fikir alışverişinde bulunuyoruz, bayramlarda ihtiyacı olan hemşehrilerimize kumanya dağıtmak sureti ile yardımcı oluyoruz. Amaçlarımız arasında sivil toplum örgütlerinin başkanlığını yapacak, belediye başkanlığı yapacak hemşehrimize herhangi bir parti gözetmeden örgütlü bir şekilde destek olmaktır. Bizim isteğimiz sadece moral desteği verilmesi ve bizlerle irtibata geçilmesi. Bütün hemşehirlerimizi desteğe davet ediyorum.

Saygılar sunarım.

NEVDET ORTAUĞURLU