Yapılan durum değerlendirme toplantısı sonrası basın açıklamasında bulunan Karaman Eczacı Odası Başkanı Zühtü Bahadır Bayraç, sağlık zincirinin önemli bir halkası olan eczacılığın ekonomik anlamda can çekiştiğini söyledi.

Bayraç, yayınladığı yazılı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Ülkemizde ve dünyada son yıllarda yaşanan pandemi ve enflasyonist ortam sebebiyle oluşan ekonomik sıkıntılar başta sağlık sektörü olmak üzere her alanda etkisini derinden hissettirmektedir.

Tüm Türkiye’de, en ücra köylerden beldelere kadar vatandaşa ilaç ve danışmanlık hizmeti veren 28.700 eczanemiz, kamuda çalışan eczacılarımız ve teknisyenlerimiz ile birlikte on binlerce kişiden oluşan, sağlık zincirinin önemli bir halkası “eczacılık” can çekişmektedir.

Eczanelerin ekonomik yönden işleyişini belirleyen “İlaç Fiyat Kararnamesi”nin bizlerle ilgili olan kısmında, 2009 yılından, 9 Temmuz 2022 ye kadar hiçbir güncelleme yapılmaması, akabinde Temmuz ayında yapılan %2’ye bile tekabül etmeyen sembolik bir değişiklik, iflasın eşiğinde olan binlerce eczane için büyük bir hayal kırıklığı olmuştur. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan “Beyaz Reform”da kamuda çalışan eczacılarımızın yok sayılması, hastanelerde ilaç temininden taksimine kadar 7/24, çoğunluğu bodrum katlarda olumsuz koşullarda çalışan meslektaşlarımızı ise derinden yaralamıştır.

Türk Eczacıları Birliği ve 54 Eczacı Odası olarak İlaç Fiyat Kararnamesinde 13 yıl sonunda yapılan sembolik düzenleme ve daha birçok sorunla ilgili her türlü diyalog kanallarını kullanmamıza, çözüm önerileri sunmamıza rağmen var oluş mücadelemiz görmezden gelinmiştir.

Bütün bu girişimlerin ve diplomasinin ardından, sesimizi duyurmak için, son noktası eczane kapatma olan 5 periyotluk bir eylem planıyla ilgili Karaman’da meslektaşlarımızı bilgilendirmek için Türk Eczacıları Birliği 2.Başkanı Ecz. Orkun Yılmaz’ın katılımıyla bir toplantı yapılmıştır.

Çaldığımız her kapıda devlet yetkililerinin haklılığımızı ifade ederek çözüm için başka bakanlıkları adres göstermesinden sıyrılıp, ilaç-eczacılık politikalarıyla ilgili sorunları ve çözüm önerilerimizi Sayın Cumhurbaşkanımızla görüşmek için Türk Eczacıları Birliğimizin randevu talebinin olumlu sonuçlanmasını temenni ediyoruz.

Eczacılık mesleğinin varlık yokluk mücadelesi verdiği bir dönemde, Türk Eczacıları Birliği ve 54 Bölge Eczacı Odamızın öncelikli gündem maddesi, mesleki sürdürülebilirliği sağlamaktır.

Bu çerçevede, Anayasal demokratik haklarımızı kullanacağımız yönündeki güçlü irademizi kamuoyunun bilgisine sunarız.”