Bir eğitimci olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim. Eğitimde üç şey çok önemlidir.

1-Çocukları çok sevmek

2-İletişim

3-Empati                                                                                                                                                                        

Eğer bunlardan biri eksik olursa, yeterince iyi değilsiniz demektir.

İnsanları seveceksin, eğitimciysen çocukları daha da fazla seveceksin. Sevgide sınır tanımayacaksın. Sabah çocukların geldiği evlerde neler yaşandı veya yaşanıyor bilemezsin. Fakat okulu çok iyi bilirsin. Çocukların eğitim-öğretim için geldikleri mekânları çocuklara göre dizayn edebiliriz. Birde çocukları iyi karşıladık mı değmeyin çocukların keyfine. Sevgi paylaşıldıkça çoğalır ve senden hiçbir şey eksiltmez.

İkinci unsur olarak iletişimi aldım. Günümüzün en temel sorunu iletişimsizlik. İnsanlar artık yüz yüze çok konuşmuyorlar. Gerçi bu sayede yüz yüze dedikodu azaldı fakat sanal dedikodu arttı. Neyse konumuza dönelim. Bir eğitimcinin görünen yüzü çocuklarla, velilerle ve diğer insanlarla olan iletişimidir. Çocukların en sevdiği öğretmenler iletişimi iyi olan öğretmenlerdir. Bunu araştırma neticesine göre değil, tecrübelerime istinaden söylüyorum. Çocuklarla iletişimde olumlu veya olumsuz hemen karşılığını alırsın. Olumsuzluğu istemediğimize göre, olumlu karşılıklar çok olmalı.

Empati, ne kadar sempatik bir kelime. Kapından bir öğretmen, bir veli, bir öğrenci girdiğinde onun yerine kendini koy ve onu iyi dinle, dinlemeyi bilmiyorsan ya bu işi bırak, ya da en azından dinler gibi yap. Özellikle öğrenciler ve veliler senin onları dinlemeni kendilerine değer verildiğini görmeyi çok isterler. Öğrencilere ismiyle hitap et. İsmini bilmiyorsan okul numarasını sor ve çaktırmadan e-okuldan ismini öğren. Ben böyle yapıyorum. Tavsiye ederim, çok işe yarıyor.

Velhasıl insanlara değer vermeliyiz. Çünkü biz de insanız.