Valilik Karamanoğlu Mehmetbey Toplantı Salonunda yapılan toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Işık, “Bilindiği üzere, Karaman gelişmiş gıda endüstrisine sahip. Bisküvi, çikolata ve şekerleme imalatı ve ihracatı ön planda. Bulgurda önemli bir üretim ve ihraç kalemi. Son yıllarda makine-ekipman imalatının, üretimdeki ve ihracattaki payında artış gözlemlenmektedir. İlimiz ekonomisine yönelik ihracat ve ithalat rakamlarında ise; ihracatımız 2020 yılında 257 milyon dolar iken, 2021 yılında artış kaydederek 281,5 milyon dolar olmuştur. 2020 ithalatımız 102 milyon dolar iken, 2021 yılında azalış göstererek 83,8 milyon dolar milyon dolar olarak gerçekleşti” dedi.  

İlimizin tarımsal üretimi son TUİK verilerine göre yıllık 3,5 milyon ton civarı olduğunu ifade eden Vali Işık, “elma ihracatı 2020 yılında 5,6 bin ton iken 2021 yılında 39,4 bin ton olmuştur. Yine TUİK verilerine göre, 255 bini bulan nüfusuyla Karaman, yaklaşık 55.000 TL olan kişi başına düşen Gayri Safi Yurt İçi Hasıla miktarıyla ülke sıralamasında 19. Sırada” şeklinde konuştu.

Konuşmasının sonunda, Türkiye’de işsizlik oranı 2021 yılında %12 olarak gerçekleşirken, TR52 Konya-Karaman Bölgesinde bu oranın %7,9 olarak açıklandığını belirten Vali Işık, “Tarım, sanayi ve turizm alanında önemli potansiyele sahip ilimizde gelir, istihdam ve refahın arttırılması yönündeki çalışmaların başarıyla devam ettirebilmesi konusunda, bu toplantıda yapılacak sunumların, dile getirilecek görüş ve değerlendirmelerin yararlığı olacağı düşüncesindeyim diyerek toplantının hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

Toplantı, Ticaret İl Müdürlüğünün ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı tarafından yapılan sunumların ardından katılımcıların görüş, öneri ve temennilerinin ardından sona erdi.

2022 yılında ilki gerçekleştirilen ekonomi toplantısına; Vali Mehmet Alpaslan Işık’ın yanı sıra Vali Yardımcısı Vekili Fatih Eroğlu, ilçe kaymakamları, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, meslek kuruluşu temsilcileri, sanayici ve iş insanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.