Karaman Ziraat Odası Başkanı ve Ereğli Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Recep Muğlu’nun ev sahipliğinde bir araya gelen Ticaret Borsası Başkanı Ekrem Çavaş, Damızlık Koyun Keçi Birliği Başkanı Yücel Yaman, Süt Birliği Başkanı Süleyman Selim Akkuş, Damızlık Birliği Başkanı Hasan Tatlıpınar, Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ali Seçkin Başpınar ve Tarımsal Sulama Kooperatif Başkanı Sami Yaşar, Türkiye’de yaşanan ekonomik krizden dolayı dövizdeki kur artışına bağlı olarak yaşanan sıkıntıların üreticilere yansıması konusunda ortak bir açıklama yaptılar.

Yapılan yazılı açıklamada; “Tarım ve hayvancılık sektöründe yaşanan ekonomik olumsuzluklardan dolayı yaşanan sorunlar, başkanlar tarafından tespit edilip çözüm önerileriyle birlikte başta Tarım ve Orman Bakanlığı’na, Türkiye Odalar Borsalar Birliğine, Ziraat Odaları Birliğimize ve üst birliklere yazılı ve sözlü olarak en kısa sürede bildireceğiz. Ancak, zaten yüksek olan girdi maliyetlerine, 2018 yılının özellikle ikinci yarısından sonra yaşanan ülkemizdeki ekonomik gelişmelerden sonra yaşanan,  son aylarda hiçbirimizin arzu etmediği Türk Lirası'nın bir değer kaybı oldu. Buda tabii ki herkesi olduğu gibi Üreticilerimizi de etkiliyor. Döviz kurundaki artış sonrası özellikle gübre ve yemde yüksek fiyat artışları Tarımsal Üretim maliyetlerini anormal şekilde artırmış, üreticilerimiz çaresiz bir şekilde umutsuzluğa kapılmıştır.

Tarımsal Elektrik ücretleri 2018 yılında %45, Kimyasal Gübre fiyatları %100, Yem fiyatları %80, Motorin fiyatları %38 artış göstererek çiftçilerimiz hasat etmiş oldukları ürünlerle maliyetlerini karşılayamaz hale gelmiş, yeni sezon için ürün yetiştirme konusunda yüksek maliyetler nedeniyle ilk defa tereddüt yaşar hale gelmiştir.

 Bu durum karşısında katılımcı Birlik ve Odalar olarak, bölgemizde tarım ve hayvancılık konularında yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerini tekrar rapor haline getirerek başta Tarım Bakanlığı olmak üzere konunun diğer muhataplarına hem yazılı rapor olarak hem de sözlü olarak iletip, yeni üretim sezonu başlamadan çiftçilerimizin içinde bulunduğu bu olumsuz durumdan kurtulması için azami derecede çaba gösterme seferberliği başlatmıştır.

 İlimiz ve Ülkemizin olmazsa olmazlarından Tarım ve Hayvansal üretimi, rekabet edilebilir düzeyde artırmak, üretim devamlılığını sağlamak,  üreticilerimizi ayakta tutabilmek için, Tarım ve Ormancılık Bakanlığına, Türkiye Odalar Borsalar Birliğine, Ziraat Odaları Birliğimize ve Üst Birliklere kapsamlı bir biçimde hazırlanan ve kısa zamanda çözüme kavuşturulması gereken sorunların hazırladığımız rapor dahilinde önümüzdeki günlerde iletilecektir.

Katılımcı Birlik ve Odalar olarak, bundan sonrada her platformda tespit edilen sorunların çözümü noktasında çaba sarf edip,  her zaman olduğu gibi üreticilerimizin yanında olacağız.

Tüm üreticilerimizi sağduyulu olmaya davet ediyoruz, birlik ve beraberliğe davet ediyoruz, Ülkemize her zamankinden daha çok sahip çıkmaya davet ediyoruz. Bu günleri atlatacağımızdan şüpheniz olmasın. Türkiye Cumhuriyeti’nin ancak üreterek ayakta kalacağını sakın unutmayın.” denildi.