Karaman’da elektrikli bisikletlerin küçük yaşta çocuklar tarafından kullanılması ve trafik ihlalinin yapılması sebebiyle trafik kazaları arttı.

17 gün boyunca elektrikli bisikletler üzerinde denetleme gerçekleştiren İl Emniyet Müdürlüğü, konu hakkında yaptığı açıklamada; “Ekonomik ve kullanım kolaylığı nedeniyle tercih edilen motosikletlerin ve elektrikli bisikletlerin sayısı, İlimizde her geçen gün artış göstermektedir. Bu araçların küçük yaşta çocuklar tarafından kullanılması, güvenlik açısından kanunla öngörülen kask ve koruyucu gözlük kullanılmaması gibi ihlaller sonucu meydana gelen trafik kazalarında, zaman zaman can kaybı ve yaralanmalar ortaya çıkabilmektedir.   

Görevlilerimizce yapılan denetimlerde elektrikli bisikletlerin 18 yaşından küçük çocuklar tarafından kullanıldığı, bu araçların hangi tip ve modellerinin tescile tabi olduğu, kullanımı konusunda sürücü belgesi gerekip gerekmediği konusunda bazı sürücülerin ve araç sahiplerinin yeterli bilgiye sahip olmadığı müşahade edilmektedir.

Karayolları Trafik Kanunu ve İlgili Mevzuat kapsamında motorlu bisiklet ve motosiklet sürücülerinin koruma başlığı (kask) ve koruma gözlüğü kullanma zorunluluğu elektrikli bisiklet sürücüleri için de geçerli olup, ihlali görülen sürücülere 95 TL idari para cezası uygulanmaktadır. Ayrıca denetim esnasında elektrikli bisikletin sahiplik belgesi (fatura vb.) ibraz edilemediği takdirde, sürücü, aracın kendine ait olduğunu kanıtlayana kadar araç trafikten men edilmektedir.

Azami sürekli anma gücü 0,25 kW üzerinde olan elektrikli bisikletler tescile tabi olup, M sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler tarafından kullanılabilmektedir. 15 yaşını doldurduğu anlaşılan çocuklar tarafından kullanıldığı tespit edilen elektrikli bisikletlerin hem sürücüsüne hem de sahibine 1.763 TL idari para cezası, azami sürekli anma gücü 0,25 kW ‘nın altında olan elektrikli bisikletleri 15 yaşından küçük çocukların kullandığının tespit edilmesi halinde araç sahibine 95 TL idari para cezası uygulanmaktadır.

İlimizdeki trafik düzeninin çok daha iyi bir seviyeye çıkarılabilmesi amacıyla çevreyi rahatsız edecek derecede gürültü çıkaran, trafik güvenliğini tehlikeye düşüren araç sürücülerine yönelik olarak 17 Temmuz-02 Ağustos tarihleri arasında planlı bir denetim programı gerçekleştirilmiş, bu uygulamalar esnasında 334’ü elektrikli bisiklet olmak üzere toplam 1168 araç kontrol edilerek bunlardan 152 araç trafikten men edilmiş, 207 araç sürücüsüne de cezai işlem uygulanmıştır.

Önümüzdeki dönemlerde de yoğun bir şekilde trafik denetimlerimiz devam edecek olup, can ve mal kayıpları ile neticelenen kazaların oluşmaması bakımından, 15 yaşından küçük çocukların elektrikli bisiklet kullanmaması konusunda ailelerin hassasiyet göstermesini, elektrikli bisiklet sürücülerinin sahiplik belgelerini (fatura vb.) yanlarında bulundurmalarını, bu tür araçların sürücülerinin mutlaka koruma başlığı ve koruma gözlüğü kullanmalarını tavsiye ederiz.