Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her yıl 1,3 milyon insan trafik kazalarında hayatını kaybediyor. Trafik kazaları, dünya genelinde en çok karşılaşılan ölüm sebebi olarak ilk 5’in içerisinde yer alıyor. Günümüzde otomotiv teknolojileri güvenlik anlamında çok iyi teknolojilere kavuşsa da işin içerisinde insan faktörü girdiğinde maalesef gelişen ve uygulanan tüm teknolojilere rağmen kaza riski her zaman ortaya çıkabiliyor.

KEMER TAKANLARIN YÜZDE 24,8’İ ZARAR GÖRMÜYOR

Emniyet kemeri takmanın önemiyle ilgili bilinmesi gereken ilk şey ise kemerin çarpmanın etkisini önemli ölçüde azaltıyor olması. Emniyet kemeri, çarpma esnasında oluşan baskıyı vücudun tek bir noktasına değil tüm noktalara eşit olarak yayıyor ve böylelikle yalnızca bir bölgenin şiddetli darbe almasını önlüyor. Emniyet Genel Müdürlüğünün açıkladığı istatistiklere göre, ölümlü kazalarda emniyet kemeri kullananların %24,8 ‘i hiçbir zarar görmezken, kullanmayanların ise sadece %6,3’ü yara almadan kurtuldu.

ÖLÜMLÜ VE YARALAMALI KAZALAR BERABERİNDE GELİYOR

Türkiye’de, Karaman’da sürücülerin ve birçok yolcunun ceza yememek için emniyet kemeri taktığı da gözlemleniyor. Emniyet kemerinin göz ardı edilmesi de ölümlü ve yaralamalı kazaları beraberinde getiriyor. Ancak, emniyet kemerinin ceza yememek için değil, sizin ve sevdiklerinizin sağlığını korumak için takılması gerektiğini unutmamakta fayda var. Gidilecek mesafe ne olursa olsun emniyet kemeri takmak hem sizi hem de sevdiklerinizi olası yaralanmalardan büyük oranda koruyor. Emniyet kemeri takılarak kazaların etkisini minimum seviyeye indirilebiliyor.

EKİPLER DENETİMLERİNİ ARTTIRACAK

Yaşanan kazalarda emniyet kemerinin sadece sürücüler için değil araç içerisinde bulunan yolcuların içinde önemi bir kez daha gözler önüne seriliyor.

Öte yandan gazetemizin edindiği bilgilere göre, Karaman İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı Trafik Şube Müdürlüğü ekiplerinin de emniyet kemerine yönelik yapacakları uygulamaların arttırılacağı öğrenildi. Ekipler, sürücülerle birlikte araç içerisinde yolcu konumundaki vatandaşları uyarıp, emniyet kemerinin hayati önemi hakkında bilgilendirici ve eğitici çalışmalar yapacak.