Nefise Sultan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Erasmus+ Programı'nın tanınırlığını ve bu programa yönelik projelerin görünürlüğünü artırmak, potansiyel yararlanıcıları Erasmus'tan yararlanmaya teşvik etmek amacıyla Erasmus Days etkinlikleri gerçekleştirildi. Etkinlik çerçevesinde katılımcılara Nefise Sultan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin şu ana kadar dahil olduğu projelerin tanıtımı yapıldı.

Etkinlikte yurtdışında yapılan stajların, sosyal kültürel faaliyetlerin yer aldığı fotoğraf sergisi ve video gösterisi yapıldı. Öğrenci hareketliliği ile Avusturya ve Çekya'ya giden öğrenciler gördüklerini, öğrendiklerini ve yaşayıp deneyimlediklerini okuldaki akranlarıyla paylaştılar. İki ülkenin eğitim anlayışı ile ülkemizin eğitim anlayışını karşılaştırdılar.

Düzenlenen etkinliğe Nefise Sultan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin öğrenci ve öğretmenlerinin yanı sıra Karaman’daki çeşitli eğitim kurumlarında eğitim gören 400 öğrenci ve 75 öğretmen katılım sağladı.

Etkinlik çerçevesinde hazırlanan sunumda ise katılımcılara şu bilgiler paylaşıldı:

"Örgün eğitim, Mesleki açık lise ve Mesleki eğitim merkezi olarak üç öğretim türü bulunan okulumuzda Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Yiyecek İçecek Hizmetleri, Bilişim Teknolojileri, Grafik ve Fotoğrafçılık ile Moda Tasarım Teknolojisi alanı olmak üzere 5 alanda eğitim verilmektedir. Okulumuz öğrencilerine ortaöğretim düzeyinde 4 yıllık mesleki eğitim verilmekte ve öğrenciler kalifiye ara eleman olarak yetiştirilmektedir. Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanı öğrencileri okul öncesi eğitim kurumlarında, Grafik ve Fotoğraf alanı öğrencilerimiz reklam ajanslarında, Moda Tasarım Teknolojisi alanı öğrencilerimiz gelinlik ve ev tekstili tasarımı atölyelerinde, Bilişim Teknolojileri alanı öğrencilerimiz bilişim şirketleri ve kamu kurumlarının Bilgi-İşlem bölümlerinde uygulama eğitimi yapmaktadırlar. Bahsi geçen alanlardaki öğrencilerimiz eğitimlerinin son yılı olan 12. sınıfa geldiklerinde 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında işletmelerde beceri eğitimi adı altında uygulama eğitimlerini tamamlamaktadırlar. Böylece teorik bilgileri pratiğe dökme fırsatı buldukları için alanlarına uygun sektörlerde uyum problemi yaşamadan başarıyla hizmet verebilmektedirler. Meslek öğretmenlerimiz kendi faaliyet alanları ile ilgili konularda sergi, gösteri, sunum, alan tanıtım faaliyetleri vb. etkinliklerle aktif bir şekilde çalışmalarını sürdürmektedirler.

Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin, gelişmiş ülkelerle rekabet edebilmesinin ve bu alanda ilerleme sağlayabilmesinin ana şartı nitelikli iş gücüdür. Nitelikli iş gücünün oluşturulacağı yer de mesleki eğitim okullarıdır. Bu hem mesleki eğitim okullarımızda uygulanan müfredat ile hem de öğrencilerin teorikte öğrendiği becerileri uygulama sahasında yani sanayide gösterebilmesi ile orantılıdır. Staj uygulamalarımızın amacı sadece öğrencilerimizin staj ve ders motivasyonlarını artırmak değil, onların Avrupa ülkeleri gibi sanayisi gelişmiş ve Endüstri 4.0 sanayi devrimine öncülük eden, yenilikçi yaklaşımları görmelerini sağlamak ve staj programına dahil etmektir. Bu kapsamda kurumumuzda;

2014 yılı teklif çağrısı döneminde okulumuzun hazırladığı İPA destekli 2014-1-TR01-KA102-003517 No'lu "Beceri Eğitimi Staj Uygulaması" isimli proje 28 Aralık 2014 - 24 Ocak 2015 tarihleri arasında Almanya'nın Herne, Recklinghausen ve Bochum şehirlerinde başarı ile uygulanmıştır. 2017 yılında 2014-1-TR01-KA102-003517 No'lu "Beceri Eğitiminde AB Perspektifi" staj projesi Portekiz'in Braga kentinde gerçekleştirilmiştir. Yine 2021 ve 2022 yıllarında 2020-1-TR01-KA102-089527 nolu "Geleceği Yazan Kızlar" isimli projemiz Avusturya'nın Viyana şehrinde ve Almanya'nın Rosenheim şehrinde uygulanmıştır.

Son olarak meslek dersi öğretmenlerinin uluslararası düzeyde yapılan çalışmaları yakından takip etmelerini, sahip oldukları bilgi ve becerileri güncellemelerini ve bu bilgi ve becerilerini öğrencilerine transfer etmelerini sağlamak amacıyla yabancı dil yeterliliklerinin geliştirilmesi ve öğretmenlerin çeşitli yurt dışı projelerine dâhil edilerek gerçek iş ortamlarında eğitim almaları sağlanmalıdır. Avrupa ülkelerinde mesleki eğitimin kalitesi ve öneminin sebebi; sektör işbirliğinin güçlü olması, işbaşı eğitime önem verilmesi ve teorikten çok uygulamaya yönelik çalışmaların ön planda tutulmasından kaynaklanmaktadır. Avrupa'daki bu uygulamaların yerinde incelenmesi, ülkemize ve mesleki teknik eğitime büyük katkılar sağlayacaktır. Uluslararasılaşma modelini, sektör işbirliğinde gerçekleştirebilmemiz için Avrupa'daki mesleki uygulamaların ve sektör bağlantılarının ülkemize transfer edilmesi gerekmektedir. Ancak bu faaliyetlerle mesleki ve teknik eğitimde ilerleme kaydedilebileceğini düşünmekteyiz."