Amerikalı ilişki danışmanı John Gray, erkekleri Marslılar, kadınları Venüslüler olarak tanımlar. Erkekler Mars'tan, Kadınlar Venüs'ten kitabında ise, kadın ve erkek cinsiyetlerinin farklı gezegenlerden geldiklerini bunun sonucu olarak farklı dilleri konuştuklarını, birbirlerini anlatmakta zorluk çektiklerini anlatır. Venüslüler, ilgiye, sevgiye ihtiyaç duyarlarken, Marslılar güvene, başarıya ihtiyaç duyarlar.

Erkekler olaylar üzerine çözüm odaklı yaklaşırlarken, kadınlar anlaşılmayı, dinlenilmeyi talep ederler.

İLETİŞİM YÖNÜNDEN FARKLILAR

Kadınlar zorlu zamanlarda partneriyle konuşmak isterlerken, erkekler çoğu zaman gerek duymazlar ya da sorunu duyduğunda çözüm önerileri sunarlar. Kadınlar konuşurken farklı işlere de kolaylıkla adapte olabilmelerinin sebebi ise; sağ beyinlerinin daha fazla gelişmiş olmalarıyla alakalıdır.

SOSYAL YÖNDEN FARKLILIKLAR

Erkek, doğası gereği hiyerarşiye duyarlıdır. Ortama girdiğinde çevreyi rahatlıkla gözlemleyebilir ve kim güçlü, kim aktif katılımcı gibi. Atalardan gelen avlanma özelliğiyle bağlantılıdır. Kadın ise, arkadaş olma peşindedir. Kadınların bu özelliği ise; eski çağlarda erkekler avlanmaya çıktıklarında geri dönmezlerse çocuklarına bakabilecek ekip oluşturmak içindir. 19.yüzyıldan günümüze kadar uzanmış Portekiz halk müziği olan 'Fado'dan bahsetmek isterim. Fado'nun tam çeviri yoktur, kelime anlamı kedere ve alınyazısına yakındır. Hikayesi ise;

Fado, balıkçı, kâşif ya da denizci olan sevgililerini, eşlerini denize uğurlayan ve onların geri dönmesini umutla bekleyen 19. yüzyıl Portekiz kadınlarının artık beklenen yakınlarının geri gelmemesi üzerine denize karşı yaktıkları ağıtlardan türemiştir.

ALIŞVERİŞ YÖNÜNDE FARKLILIKLAR

Kadınlar ve erkekler arasında krize sebeplerden bir tanesidir. Kadınların alışverişleri saatlerce sürebilirken, erkeklerin hedefleri vardır. Hedefler aslında eski çağlardan yani atalardan gelen yemek ihtiyacını karşılayabilmek için avlarını avlayıp, evlerine dönmeleri gibidir. İhtiyaçlarını kısa sürede tamamlayıp alışverişten dönebilirler. İlişki ve Evlilik Danışmanı Eda GÖKTAŞ