Karaman'ın Ermenek ilçesinde 18 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasıyla ilgili yargılanan tutuklu sanıklar maden ocağının sahibi Saffet Uyar ve teknik nezaretçi Ali Kurt'a, ayrı ayrı 13 yıl 9 ay hapis cezası verildi.
ERMENEK'TE NE OLDU?
28 Ekim 2014 tarihinde, Karaman'ın Ermenek ilçesine bağlı Pamuklu köyü yakınlarında, Has Şekerler Madencilik'e ait kömür madeninde su baskını sonucu 18 işçinin mahsur kalarak hayatını kaybetti.
Madende eski kullanılmayan kömür ocağında biriken suyun baskını ile yaşanan göçük, saat 12:15'te sabah vardiyasına giren işçilerin çalıştığı sırada yaşandı.
ÖLEN İŞÇİLER
Faciada Mehmet Baha, Ömer Cansu, Recep Çiloğlu, Osman Çoksöyler, Hüseyin Çolak, Hüsnü Çolak, Tezcan Gökçe, İsa Gözbaşı, Hüseyin Gültekin, İsmail Gürses, Ali Haznedar, Kerim Haznedar, Uğur İlhan, Mehmet Özcan, Mehmet Tokat, Hasan Tuncer, Bahri Üzer ve Kamil Yaman adlı maden işçileri yaşamını yitirdi.
8'İNİN KURTARILABİLECEĞİ ORTAYA ÇIKMIŞTI
Facianın 10. gününde aynı yerde bulunan 2 işçi ile 22. gününde birbirine sarılı vaziyette bulunan 8 işçiye yapılan otopsinin sonucunda, işçilerin metan gazından zehirlendiği tespit edildi. Uzmanlara göre madende yaşam odası olsaydı, 3. yukarıbaş denilen bacada tahkimat duvarının üzerine çıkarak yaklaşık 15 saat boyunca kurtarılmayı bekleyen 8 işçi kurtulabilirdi.
3 Mart 2015 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yapılan açıklamada 19-20 Haziran 2014 tarihinlerinde yapılan teftişte toplam 8 mevzuata aykırılık tespit edilmiş ve idari para cezası uygulandığı bildirilmiştir.
MÜFETTİŞLERE SORUŞTURMA İZNİ VERİLMEDİ
Has Şekerler Madencilik Şirketi sahibi Saffet Uyar, Ermenek Cenne Linyit Kömürü İşletmesi Müdürü ve hissedarı Abdullah Özbey ve aynı şirketin teknik nezaretçisi Ali Kurt tutuklu yargılandığı davada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bu bakanlıklara bağlı müfettişlerin soruşturulması için izin vermediği ortaya çıkmıştı.
DAVADAKİ ÇARPICI İFADE
Davanın üçüncü duruşmasında tanık olarak dinlenen maden işçileri, müfettişler denetim yapmadan önce tehlikeli ve üretim haritası dışında açılan galerilerin kapatıldığını, gidince geri açıldığını ve madende kaçış bacalarının olmadığını anlattı.