Esnaf Odası Başkanı Mehmet Karaduman, kaçak ve sosyal medya üzerinden emlakçılık yapan şahsıların birçok vatandaşı mağdur ettiğini söyledi. Karaduman, yazılı bir basın açıklaması yaparak ev alacakları kaçak emlakçılara karşı uyardı.

Kaçak emlakçılarla ilgili olarak vatandaşlar tarafından çok sayıda şikayet aldıklarını dile getiren Karaduman, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamasında: “Emlakçı demek; emlak danışmanlığı konusunda eğitim almış, sertifikalı kişilerdir. Yaptığı işlerle referans alabilen ve size yatırım önerisinde bulunabilen vergisini ödeyen ofisi, adresi olan kişidir. Bir de bunlardan farklı olarak ayakçı emlakçı diye tabir edilen korsan kişiler var. Vergi Mükellefi olmadan ve emlakçıların adının kullanılarak kiralama ve satış yapıldığını, gerekli kursları tamamlamadan emlakçılık yapanlar kadar kamu kurumlarında çalışarak emlakçılık yapanlarda var. Sağlıklı ve dürüst çalışan insanlarımız olmasına rağmen 'Ayakçı Emlakçı' olarak tabir ettiğimiz ve önlenemeyen emlakçılar da var. Karaman Emlakçı Gayrimenkul Danışmanlığı yapan esnaflarımızdan ve halkımızdan gelen şikayetler üzerine sosyal medya Facebook hesabı üzerinden kayıt dışı emlak kiralama ve satışı yapıldığını beyan eden şikayetler tarafımıza ulaşmıştır.

Bu şekilde haksız rekabete girip satış yapılması, ekonomik olarak zor aşamalardan geçtiğimiz şu günlerde Vergi Dairesine, Esnaf Siciline kayıtlı SGK’sını,  vergisini, oda aidatlarını ödeyen, belediye ruhsatlarını, Ticaret Bakanlığı yetki belgelerini almış olan esnaflarımızı bir hayli zor duruma soktuğu görülmektedir. Yanlarında da SGK’sız birkaç elemanın çalıştığı gelen şikayetler arasındadır. Kaldı ki artık yeni taşınmaz kanununa göre Ticaret Bakanlığından yetki belgesi olmadan kesinlikle satış kiralama yapılamayacağı kanunda açıkça belirtilmiştir. Gerekli kurumlara şikayetlerimizi sunmuş bulunmaktayız.

İnsanlar kime nasıl itibar ettiğinin farkında değiller, gerekli kamu kurumlarından destek bekliyoruz "Ayakçı olarak nitelendirdiğimiz insanlar, devlete katkısı dahi olmadan çalışma yürütüyor. Kamu kurumlarında çalışanlar bile emlakçılık yapmakta. Emlakçıların ülke genelinde olduğu gibi Karaman’ımızda da sıkıntıları çok yüksek halkımız kayıtsız emlakçıların tuzağına düşüyor ve dolandırılıyor. Bu duruma mutlaka 'dur' denilmesi gerekmekte. Seviye 5 Mesleki Yeterlilik Belgesini alma zorunluluğuyla, 100 saatlik eğitim programına katılan ve emlakçılık mesleğini tercih eden kişilerde lise mezunu olanların 12 ay, ön lisans, lisans ve yüksek lisans olanların 6 ayık staj yapmasıyla ‘Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi’ eğitimleri alması gereklidir. Emlak ofisinde çalışanlarında eğitim almasıyla birlikte sigortalı olması ve İl Ticaret Müdürlüğü’ne emlakçının yanında çalıştığına dair bilgi verilmesi gerekmektedir. Gayri resmi iş yapan, hiçbir yerde kaydı bulunmayan ve vergisini ödemeyen ne yapacağı belirsiz kişilere kaçak emlakçı deniyor. Para ve vakit kaybı yaşamaması için vatandaşlarımızı uyarıyoruz. Araştırın kanunda “Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi olmayanlar ilan giremeyecekler ibaresi var fakat sosyal medya üzerinden ilanlarını yapan yine kaldığı yerden devam ediyor asıl önüne geçilmesi gereken yer sosyal medyadır. Nitekim halkımız ilan sitelerinden baksalar da sosyal medya üzerinden bulunduğu ile ait bütün satılık kiralık ilanları görebilmekte ve bu kişilerle irtibata geçip doğru yanlış ayırt etmeden bir pazarlığa girmekte ve tabiri caizse büyük rakamlar ile dolandırılan kişiler bile olmuştur.
 Vatandaşlarımızın da kiralamak ya da satın almak istedikleri gayrimenkuller ile ilgili olarak hak sahibi, yetkilisi olup olmadığını dikkat etmeleri gerekir. Piyasada emlakçı diye tabir edilen ve bu sektörde hizmet veren kişileri araştırmanız gerekiyor. Ev almak için danıştığımız kişinin gayrimenkul sektörünün neresinde olduğunu, bu sektörde ne kadar başarılı olduğunu, neleri bilip bilmediğini, sektöre ne kadar hâkim olduğunu bilmeniz yararınıza olacaktır. Araştırmaya ilk olarak kendini emlakçı diye tanıştıran kişinin Ticaret veya Esnaf ve Sanatkârlar Odası'na üye olup olmadığına bakarak başlayabilirsiniz. Üye olmayan kişiler emlak sektöründe alım, satım, kiralama gibi işleri yasal olarak çalışamazlar.

Bir tarafta vergisini düzenli ödeyen kayıtlı ve güvenli emlak danışmanları, diğer tarafta ise; size zaman ve para kaybettiren üstelik sizin üzerinizden ciddi paralar kazanmaya çalışan kaçak emlakçılar bulunmaktadır. Kanunda, bu işi gayri resmi yapanlara 9 bin lira ile 30 bin lira arasında para ceza, devam ettikleri tespit edildiğinde ise hapis cezası öngörülüyor. Valilik, Maliye, Tapu Müdürlükleri, Emniyet ve savcılık dur demelidir. Kaçakla mücadeleyi kim yapacak? Resmî olanla olmayan bir mi olacak? Kaçak emlakçılara kim dur diyecek maliye mi? Emniyet mi? Odalar mı? Artık biri dur desin. Resmi emlakçıdan çok korsan emlakçı ile doldu her yer. Resmi rakam olan % 2  falanda değil ne koparabilirse vatandaşımızdan almaktalar. Emlakçı kardeşlerim sabah gelsin ofisini açsın,  faturaları yatırsın kirasını ödesin, Personel çalıştırsın SGK’sını ödesin maliyeye KDV’sini ödesin stopajını vergisini yatırsın artan zamanda da iş yapsın. Peki, işi nasıl yapacak bu kadar kaçak varken,  Bu bir nevi usulsüz iş takipçiliğidir.  Bu işi yasal yapmayan korsan emlakçılar devleti milyarlarca lira vergi kaybına uğratıyor. Kaçak emlakçılar bu şekilde haksız kazanç elde ettikleri gibi mesleğin itibarını düşürmektedirler. Paraları alıp ortadan kaybolanlar da var.

Korsan çalışan emlakçılar yasal emlakçılardan daha çok maalesef. Bu kişilere hiçbir şekilde resmi evrakların teslim edilmemesi ve kaparo gibi ödemelerin yapılmaması lazım. Vatandaşlardan fahiş fiyatta komisyon alıyorlar. Bu durumlarda düzenlenen evraklarında kanuni yönden hiçbir geçerliliği yoktur. Oysaki yasal Emlakçılardan kiralama, gayrimenkul satın alma işlemlerini yapmaları hem satıcı, hem de alıcı açısından menfaatlerinedir. Yapılan tüm işlemlerin ve düzenlenen evrakların hukuksal yönden geçerlidir.

Ayakçı diye tabir ettiğimiz emlakçılar devlete hiç vergi ödemeden, hiçbir kurumsal hizmet üretmeden, kahve park kafeterya gibi yerlerde müşteri avına çıkmaktadırlar. Bu yöntemle konut hayali kuran vatandaşların mağdur olması kaçınılmazdır. Çünkü muhatap emlakçının adresi yoktur. Bu işi yapan kaçak emlakçı sayısı ciddi boyutlara ulaşmıştır. Kayıtsız ekonomi oluşturulmaktadır.

Ev, iş yeri, bahçe almak isteyen veya kiralamak isteyenler mutlaka sertifikası olan, emlak ofisi olan, maliye kaydı olan emlakçıları tercih etsin. Ne sertifikası ne de maliyede kaydı olmayan kaçak emlakçılara itibar etmeyiniz. Emlakçılarımız size yeri gösterir beğenirsen resmî sözleşmeni yapar kredinle ilgilenir sen tapuyu alana kadar yanındadır. Tüm vatandaşlarımızı bu konuda duyarlılığa davet ediyor, hayırlı Ramazanlar diliyorum” ifadelerine yer verdi.