Gerçekleştirilen ziyarette, Vali Fahri Meral, yaklaşık beş yıldır evde sağlık hizmetinden faydalanan Yusuf amcaya ve ailesine geçmiş olsun dileklerinde bulundu.  Aile bireyleriyle bir süre sohbet eden Vali Meral, Yusuf amcanın ailesinden ve tedavisini yapan sağlık ekibinden durumu hakkında bilgi aldı.

Ziyarette, sağlık sorunları nedeniyle yatağa bağlı hayatlarını idame ettirmek durumunda kalan hastalar için evde sağlık hizmetleri biriminin çok önemli bir görev üstlendiğini ve hastalara tedavilerinde kolaylık sağladığını ifade eden Vali Meral, hizmeti sunan evde sağlık ekibine teşekkür ederek çalışmalarında kolaylıklar diledi.

Vali Fahri Meral’in evde bakım hizmeti alan vatandaşın ziyaretlerine İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Arslan eşlik etti.

EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ NEDİR?

Evde Sağlık Hizmeti,  Acil Sağlık Hizmeti olmayıp belli bir program çerçevesinde randevu sistemiyle çalışan bir birimdir. Yatağa bağımlı ve kronik hastalığı olan hastaların ihtiyacı olan sağlık hizmetlerinin ev ortamında ve bu konuda uzman bir kadro ile sunulmasıdır. Bu hizmetle, hastaya tanı koymak yerine tanısı konulmuş hastaya düzenlenen tedavinin takibi ve uygulanması sağlanır.

Ziyaret günü ve sıklığı hastalığın durumuna ve hasta sayısına göre doktor tarafından belirlenir.

Evde Sağlık Hizmetinden kimler faydalanabilir; Evde sağlık hizmetlerinden engelli, felçli, yatağa bağımlı, son dönem kanser hastaları, terminal dönem palyatif bakım hastaları, ileri derecedeki kas hastaları, ileri derecede solunum sistemi hastalıklarına sahip kişiler yararlanabilir.

Karaman’da alanında uzman 25 kişiden oluşan ekiplerle, dokuz evde sağlık ve nakil aracı olmak üzere Karaman’da yaklaşık 1497 hastaya sağlık hizmeti götürülmektedir.

Sağlık Bakanlığı’nca evde sağlık hizmeti alması hedeflenen nüfus %0,2 iken Karaman’da bu oran %0,6 ile üç katıdır. Yine Sağlık Bakanlığı’nca aylık hasta ziyaret sıklığı değeri 1,8 olması istenirken Karaman’da bu oran hasta sayısı üç katı olmasına rağmen 2,3’tür.

Evde Sağlık hizmeti alabilmek için 444 3833 nolu çağrı merkezine başvuru yapıldığında, başvurular kayıt altına alınarak en kısa zamanda Koordinasyon Merkezince değerlendirilir. İlgili adrese ekip gönderilerek inceleme yapılır. Evde sağlık hizmeti almak için başvuran kişi veya aile bireylerine değerlendirme sonucunun olumlu veya olumsuz olduğu konusunda en kısa sürede bilgi verilir. Hizmet alan hastalar belirli bir program kapsamında randevu usulünce ziyaret edilir.

Acil durumlar Evde Sağlık Hizmeti kapsamında değildir. Acil durumlarda 112 Acil Sağlık Hizmetleri Servisine başvurulmalıdır.