Cumhuriyet Halk Partisi Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver:

“Bugün, bizleri birleştiren, yolumuza rehberlik eden, muasır medeniyetler seviyesine çıkmanın yegâne yolu olan ‘Cumhuriyetimizin’ 98’inci yılını kutluyoruz, kutlu olsun.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde; tüm zorluk, yoksulluk ve imkansızlıklara rağmen eşsiz bir iradeyle kurulan ve temelinde demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti anlayışı olan cumhuriyetimiz, anayasamızda da vurgulanan bu değerler ışığında; hukukun üstünlüğüne inanan, Atasının bu kutsal emanetine sahip çıkan, yılmadan, yorulmadan ve asla umutsuzluğa kapılmadan aydınlık yarınlarımız için mücadele eden milyonların iradesi ile dimdik ayakta durmaktadır.

98 yıldır hür ve bağımsız olarak var olan, mazlum milletlere örnek Türkiye Cumhuriyeti, 100’üncü yılına yaklaşırken, geçmişte Ulu Önder Atatürk’ün bağımsızlık ve özgürlük paydasında buluşturduğu yüce Türk milletinin mücadelesi, bugün de aynı kararlılıkla sürmektedir. Ülkemiz ve yüce milletimiz, bugün de içinde bulunduğu zor koşulları ortadan kaldıracak birikime, kabiliyete ve azme sahiptir.

Cumhuriyetin ilanından haftalar sonra, “Cumhuriyetimiz öyle zannolunduğu gibi zayıf değildir. Cumhuriyet bedava kazanılmış da değildir. Bunu elde etmek için çok kan döktük. Her tarafta kırmızı kanımızı akıttık. İcabında müesseselerimizi müdafaa için lâzım olanı yapmağa hazırız." diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyetimizi; Nutuk’ta, Gençliğe Hitabe’sinde ve tüm söylevlerinde “Ey Türk istikbalinin evladı” seslenişi ile bizlere emanet etmiştir.

Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, kısa sürede hayatın her alanında kalkınan, sanayisini geliştiren, köylüsünü ayağa kaldıran, kadınları özgürleştiren, gençleri umut dolu yarınlara hazırlayan genç Cumhuriyet, dünyaya da örnek olmuştur.

Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşları olarak en büyük hedefimiz, bize emanet edilen Cumhuriyeti bugünkünden daha güçlü bir şekilde gelecek nesillere teslim etmektir. Bu duygu ve düşüncelerle, bize Cumhuriyet’i armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile istiklal mücadelemizde vatan uğruna gözlerini kırpmadan canlarını feda eden şehit ve gazilerimizi rahmetle, saygıyla anıyorum. Özgürlüğü, bağımsızlığı, vatanın bölünmez bütünlüğü için tek vücut olan milletimizin kararlı mücadelesiyle ve büyük fedakarlıklar sonucu kurulan, mazlum milletlere örnek olan Cumhuriyetimizin 98’inci yılı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun.”

Karaman İl Genel Meclisi Başkanı Eyyup Çayır:

“Türkiye Cumhuriyeti 98. yılında Devlet ve Milletiyle el ele vererek muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkma hedefine doğru emin adımlarla süratle ilerlerken, bu millet bugünlere nasıl gelindiğini unutmayacaktır.

Şanlı tarihimize, milli benliğimize sahip çıkacak, çağdaş uygarlık yolunda kararlı bir biçimde yürümeye devam edecektir. İnsanların her bakımdan mutlu olduğu, güçlü, zengin, müreffeh bir Türkiye hedefine ulaşmak için var gücümüzle çalışmayı sürdüreceğiz. Milli hedeflerimize ulaşmak için ihtiyaç duyduğumuz güç, İstiklal Mücadelemizi zafere ulaştıran birlik ve beraberlik ruhunda gizli olduğu asla unutulmamalıdır. Bu nedenle, bizlere düşen en önemli görev; Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü sağlamak, muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkmayı yegane amaç olarak kabul ederek çalışmak ve gelecek nesillere müreffeh bir Türkiye bırakmaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle; mukaddes vatanımızın birliği ve milletimizin bağımsızlığı uğruna verilen mücadelenin taçlanarak, Cumhuriyetimizin kurulduğu bu anlamlı yıldönümünde, Cumhuriyetimizi bize armağan eden Büyük Atatürk ve Silah Arkadaşlarını, kanları ile bu toprakları vatan yapan Aziz Şehitlerimizi ve Gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor, Büyük Türk Milletinin ve Siz Kıymetli Hemşehrilerimin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutluyorum.”

Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ahmet Çelik ve Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gökhan Alkan:

“Cumhuriyetimizin ilan edildiği 29 Ekim tarihi hepimiz için çok özel ve gurur dolu bir gün. Çok büyük mücadelelerle elde edilen kazanımlar, ancak aynı kararlılık ve sahiplenme ile korunmak ve yaşatılmak zorundadır. Bu görev bize miras kaldığı gibi, bizden de sonraki nesillere ulaşacaktır. Çağdaş medeniyetler seviyesine giden en güzel yol Cumhuriyet yoludur. Ülkemizin aydınlık geleceği için, yarınların sorumluluğunu taşıyan ve karşılarına çıkabilecek her sorunun üstesinden gelebilecek ölçüde nitelikli, bilgili ve ideal sahibi insanlar olarak, hepimiz bu aziz vatan için bütün benliğimizle çalışmaya ve üretmeye devam etmeliyiz.

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Muasır medeniyet seviyesine ulaşmayı amaçlarken, çağdaşlaşmayı ve tüm kurum ve kurallarımızla birlikte bir zihniyet devrimi gerçekleştirmemizi hedeflemişti. O, çizdiği aydınlık yolda, fertlerin bütün varlıklarıyla yurdunun ve milletinin hizmetinde bulunmayı, refahı ve mutluluğu yakalayabilme şuur ve inancını vermiş, insani değerleri yitirmeden, şerefle yaşayabilmeyi öğretmiştir.

Bu duygu ve düşüncelerle; Cumhuriyetimizin 98. kuruluş yıldönümünü ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını yürekten kutlar, bu anlamlı günde, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bize bu topraklarda, bu imkânlarla yaşama imkânını sunabilmek için canlarını feda eden bütün şehitlerimizi ve gazilerimi bir kez daha şükran ve minnetle, anar; saygılarımızı sunarız.”

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Retörü Prof. Dr. Namık Ak:

“Tarih boyunca en zor koşullarda bile istikbalini ve istiklalini korumayı başaran arif, asil, aziz, necip ve kahraman milletimiz, Kurtuluş Savaşımızı zafere ulaştırmış ve 29 Ekim 1923’te Cumhuriyetimiz ilan edilmiştir.

Cumhuriyet, bağımsızlığımızın ve egemenliğimizin teminatıdır. Arif, asil, aziz, necip ve kahraman Türk milletinin ortak eseri olan Cumhuriyetimize sahip çıkmak, ülkemizin ve milletimizin geleceği için çalışmak, mücadele etmek, gerektiğinde fedakârlıkta bulunmak hepimizin müşterek vazifesidir.

Cumhuriyetimiz, hiç şüphesiz vatan uğruna gece gündüz çalışan, birbirini kardeş bilen, yeri geldiğinde canını vermekten çekinmeyen, çalışkan, inançlı ve kararlı milletimizin omuzlarında her geçen gün daha da güçlenmeye ve yükselmeye devam edecektir.

Bu duygu ve düşüncelerle, şahsım ve üniversitem adına Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere vatanımız uğruna gözlerini kırpmadan canlarını veren aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor, tüm milletimizin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı en içten duygularla kutluyorum."

AK Parti Karaman Milletvekili Dr. Recep Şeker:

“Cumhuriyetimizin kuruluşunun 98. yıldönümünü kıvanç ve büyük bir coşku ile kutluyoruz. Tüm vatandaşlarımızın ve Karamanlı hemşerilerimizin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını en kalbi duygularımla tebrik ediyorum.

Tarihi şanlı zaferlerle dolu Ecdadımız, zor şartlara ve büyük imkânsızlıklara rağmen genci, yaşlısı, kadını ve erkeği ile topyekûn büyük bir inanç ve kararlılıkla yürüttüğü istiklal mücadelesini büyük bir zaferle neticelendirmiş, 29 Ekim 1923 tarihinde de bu zafer halkın iradesine dayanan Cumhuriyetin ilanı ile taçlandırılmış ve bizlere emanet edilmiştir.

Tarihte eşine az rastlanır bir destanla kurulan Türkiye Cumhuriyetimiz o günden bu yana emin adımlarla geleceğe yürümekte ve muasır medeniyeti yakalamış modern ve büyük Türkiye ideali yolunda hedeflerini bir bir gerçekleştirmektedir.

2023 hedeflerimize ulaşma, 2053 ve 2071 vizyonumuza uygun bir Türkiye’yi inşa etme kararlılığı içinde yolumuza devam ediyoruz. Ecdadımızdan devraldığımız 600 yıllık bir cihan devletinin mirası üzerinde yükselen genç Cumhuriyetimizi her geçen gün daha da güçlendirerek muasır medeniyetlerin ötesine taşıyacağız inşallah.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramını en kalbi duygularımla kutlar, bu anlamlı günde Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, canlarını feda ederek bu aziz vatanı bizlere emanet eden tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle ve minnetle yad eder, tüm Karamanlı hemşerilerime en kalbi selam ve muhabbetlerimi sunarım.”