Karaman Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı İclal Doğruöz:

“Kadın, sevginin, merhametin ve hoşgörünün simgesi, yaşamın güzelliği, geleceğin umududur. Kadın üreten çoğaltan sevgi dağıtan koca bir evrendir. Kadın toplumun en önemli yapı taşı olan ailenin vazgeçilmez unsurudur. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü insan hakları temelinde kadınların siyasi, ekonomik ve sosyal bilincinin geliştirilmesi ve bu konulardaki başarılarının kutlanmasıyla birlikte kadın cinayetleri, kadına yönelik şiddet, kadın- erkek eşitsizliği eğitim ve cinsel ayrımcılık gibi kadınlara ait sorunların dile getirildiği gündür. Türk toplumunda kadının saygın bir yeri vardır. Orta Asya’da kurulan ilk Türk devletlerinde kadın ve erkek eşit haklara sahipti. Devlet yönetiminde hakanların yanında hatun adı verilen eşleri de söz sahibiydi. Tek eşlilik prensibine bağlı kalınır, kadınlar ata biner ok atar savaşlara katılırdı. Keza kurtuluş savaşı yıllarında da Türk kadını evinin geçimini sağlamış, silah ve cephane taşıyarak savaşa katılmıştır. Atatürk Türk Medeni Kanunu ile kahraman Türk kadının hak ettiği değeri kendilerine vermiştir. Türk medeni kanunu ile ailede kadın erkek eşitliği sağlandı. Nikâh ve tek eşlilik hükmü getirildi, kadınlara istediği mesleği seçme hakkı tanındı, miras ve boşanma gibi pek çok konuda kadın erkek eşitliği sağlandı. Ben de sözlerimi minnettar olduğum Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Ey Kahraman Türk kadını, sen yerde sürünmeye değil, omuz üzerinde göklerde yükselmeye layıksın’ sözüyle bitirirken Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlarım.”

Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ahmet Çelik ve Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gökhan Alkan:

"Kadınlarımız aile kurumunun temel taşı, milletimizin baş tacıdır. Fedakârlığı, sevecenliği, çalışkanlığı ve üretkenliğiyle her zaman ailesine ve topluma önemli katkılar sunan kadınlarımızı, hayatın her alanlarında etkin bir şekilde görmek bizleri sevindirmektedir.

Modern ve çağdaş Türkiye’nin oluşmasında en önemli gücümüz olan kadınlarımız, dünyada da her toplumun gelişmesinde ve refah düzeyine ulaşmasında ekonomik, sosyal, siyasal alanda sağladığı katkılarla, vermiş oldukları mücadeleyle zaman içerisinde hem kendi haklarını kazanmışlar hem de içinde bulundukları toplumlara kazandırdıkları haklarla çok önemli başarılar elde etmişlerdir

Tarihimizde de Türk Kadının özverisi, fedakarlığı ve kahramanlığı ile tüm ülkelerin kadınlarına örnek olmuştur. Ülkemizin kalkınma ve gelişmesinde kadınlarımız, askerlikten sağlığa, eğitimden tarıma kadar, pek çok alanda önemli hizmetler sunmuşlardır. Bu duygu ve düşüncelerle tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor ve kadınlarımızın, toplum içinde kendini ifade edebilen bir yaşam tarzına sahip olmalarını diliyoruz.” ifadelerine yer verdiler.

İYİ Parti Karaman İl Başkanı İsmet Hatipoğlu:

Ülkemizde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Kadınlar Günü " olarak kutlanmaya başlamıştır.
“Kadının, kültürel, ekonomik ve siyasal hayatta hak ettikleri yeri almasının önünü açılmasında Cumhuriyetimizin ve Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük rolü vardır… Fransa ve İtalya 1946 da, İsviçre 1971‘de kadına seçme ve seçilme hakkı verirken, ülkemizde 1930 yılında belediye seçimlerinde seçme, 1933 yılında Köy Yasası ile muhtar seçme ve köy kuruluna seçilme, 5 Aralık 1934 tarihinde milletvekili seçme ve seçilme haklarıyla gerçekleştirmiştir. Kadın hakları ile ilgili olarak bu ve buna benzer atılımlar, ülkelerin birçoğundan önce Anadolu kadınına sunulmuştur. Bu durum aynı zamanda; Cumhuriyetin ve Mustafa Kemal Atatürk‘ün her platformda kadına hak ettiği değeri verdiğinin de bir göstergesidir. Unutulmamalıdır ki! Bu topraklarda bağımsızlık mücadelesinde Anadolu kadınının emeği, alın teri ve aklı vardır. Gelişen ve değişen dünyamızda kadınların toplum hayatındaki önemi gün geçtikçe daha iyi anlaşılmaktadır. Kadınlarımızın her alanda yaptıkları katkılar göz ardı edilemez. Kadınlarımızın her koşulda baş tacı edilmeleri ve hak ettikleri saygıyı görmeleri çok önemlidir. Kadın eli değmeyen bir toplumda kalkınma tam manasıyla mümkün değildir… Kadına şiddetin ve kadın cinayetlerinin önlenmesi adına; gereken yasal düzenlemelerin bir an evvel yapılmasını ve çıkmasını bu bağlamda daha önce imzalanan uluslararası sözleşmelerinde uygulanmasını temenni ediyorum.
Bu vesileyle bütün kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlar, sağlık, mutluluk ve başarılar dilerim.”