Alkan yayınladığı mesajda; “Çanakkale Zaferi’nin 105. sene-i devriyesini yaşadığımız bu gün, Zaferin sevincini yaşarken ve yaşanan imkânsızlıkların o günkü dramından dolayı da hüzünlüyüz.

Birinci Dünya Savaşı’nın birbirinden çok farklı cephelerinde, çok farklı iklimlerinde dini başka, dili başka ordularla savaşan Türk Milleti Çanakkale’de adeta destanlaşmıştır. Başkent İstanbul ve devletimizin, medeniyetimizin beyni olan şehirlerimizin düşürülmesi, hedef alınarak yapılan boğaz harbi bize cephede vahşetin bütün renklerini göstermiştir. Buna rağmen bu efsane mücadele kazanılmıştır. Yenilmez armada olarak kabul edilen mağrur İngiliz’in kontrolünde Fransız, Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada, İrlanda, İzlanda, Senegal, Hindu, Arap, Sih askerleri, Afrikalılar, Yahudi bölüğü Ester gibi tüm dünyanın bizi boğmaya geldiği bir savaştır Çanakkale.

İmkânsızlıkların bizi harap etmeye yemin ettiği bu savaş, dev İngiliz ve Fransız filolarına karşı verilmiş, başlarında savaş kaybetmeyen General Hamilton gibilerine kâbus olmuştur.

Savaş tarihinde verdiği emirler, kullandığı taktikler, zorladığı inisiyatiflerle savaşın kaderini değiştiren ve bir güneş gibi parlayan Mustafa Kemal ileride oynayacağı büyük rolün adeta habercisi olmuştur.

Çanakkale bir medeniyetin varlık mücadelesi olarak generallerin er safında gırtlak gırtlağa kapıştığı bir savaştır.

Sonuçları itibariyle dünyada çok büyük etkiler yapan bu savaş yalnızlığı iliklerimize kadar yaşadığımız bir savaştır. Aynı Anadolu sofrasında oturduğumuz unsurların bizi arkadan vurduğu, dindaşlık hukukunun hiçe sayıldığı, zalimle mazlumun birbirine karıştırıldığı, ihanet ve işbirlikçiliğinin tavan yaptığı bir savaştır. Çıkarmamız gereken dersler mutlaka bu konularda olmalı en önemlisi imkânsızlıklar kaderimiz olmamalıdır. Bu savaş bize çalışkan, üretken uyanık olmayı yarınlara dayanışma ve birlik içerisinde yürümeyi öğütlemektedir.

Biz Türk Eğitim-SEN ailesi olarak Çanakkale’nin bir ruh olduğunu ve o ruhun her dönem tazelendiği, bize yeni dersler ve tecrübeler aşıladığını biliriz.

Tarih bizim için geçmişin tecrübesi, geleceğin aynasıdır” ifadelerine yer verdi.