Karaman’da, TÜBİTAK 49. Lise ve 12. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasına yönelik Necmettin Erbakan Üniversitesi Elektronik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç Dr. Mehmet Akif Erişmiş ve Malzeme Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yasin Ramazan Eker tarafından bilgilendirme toplantısı yapıldı.

TÜBİTAK tarafından finanse edilen öğrencilere araştırma alışkanlığı kazandırmak, bilimsel araştırmanın yöntem ve tekniklerini öğreterek geleceğin bilim adamları yetiştirmeyi amaçlayan 4006 Bilim Fuarları ile Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projelerine ilişkin bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Bilgilendirme toplantısı öncesi Necmettin Erbakan Üniversitesi Elektronik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç Dr. Mehmet Akif Erişmiş ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Malzeme Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yasin Ramazan Eker İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu’nu ziyaret etti.

Ziyaretin ardından bilgilendirme toplantısına geçildi. Karaman Anadolu Lisesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantının açış konuşmasını İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Abdurrahman Kurt yaptı. Toplantının amacından bahsederek konuşmasına başlayan Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Abdurrahman Kurt, topantının amacının TÜBİTAK projeleriyle ilgili bilgilendirme, farkındalık oluşturma ve motivasyon olduğunu dile getirdi.

“Okuyan, araştıran, merak eden, sorgulayan ve üreten bir nesil yetiştirme çabasındayız”

Öğrencilerin içerisinde yer aldığı eğitim sisteminde yapılan yeni düzenlemelerle sadece sınav merkezli bir sistemin yerine okuyan, araştıran, merak eden, sorgulayan ve üreten bir nesil yetiştirme çabasında olduklarını vurgulayan Abdurrahman Kurt, “Bu sistem içerisinde TÜBİTAK projelerinin önemli bir yere sahip. Projeleriyle başarı elde etmiş öğrencilerimizin sınavlarında da katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Abdurrahman Kurt, ardından söz alan Necmettin Erbakan Üniversitesi Elektronik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç Dr. Mehmet Akif Erişmiş, dünyadaki ve Türkiye’deki bilimsel gelişmelerden bahsederek konuşmasına giriş yaptı. Nüfus potansiyeli ülkemize göre daha düşük olan Avrupa ülkelerinin teknolojideki üretim oranlarından örnekler verdi. Piri reis, Cezeri ve İbn-i Sina gibi bilim öncülerinin eserleri ve buluşları hakkında bilgiler vererek konuşmasına devam eden Doç Dr. Erişmiş bilimsel araştırmalardaki tecrübe, kültür ve liderlik vasıflarının gelişmişlik için önemine değindi.

“Bilimde bahane ve mazeretler üretime en büyük engeldir”

Bilimde bahane ve mazeretlerin üretime en büyük engel oluşturduğunun altını çizen Doç Dr. Mehmet Akif Erişmiş, hataların ve girişimlerin ders çıkarıldığı sürece başarılı sonuçlara götüreceğini ifade etti.  Erişmiş, “Bize sen hata yaptın, yoruldun, yapamazsın, kötüsün denmiş ders çıkarmamızın önüne geçilmiş. Önemli olan hatalardan, yanlışlardan ve yanılgılardan ders çıkarabilmektir. Çünkü bizde liderlik ve buluş kültürü mevcut aslında. Ortaçağdaki Avrupa’yı düşünün ve bugünkü geldikleri seviyeye bakın. Demek ki duraksama ve gerilemenin ardından çalışınca, inanınca ve isteyince üretim, buluşlar ve yeniliğe tekrar kavuşabiliyorsunuz. Başkasının daha iyi yaptığına inanmak ve kendinin de bunu yapamayacağını içselleştirmek başarısızlığımıza götüren gerekçelerden olmuş” dedi. 

“Üretmenin hayali ve heyecanını yaşadığınız sürece başarılı olacaksınız”

Yenilgiyi ve tembelliği kabul etmek geri kalmışlığın en büyük nedenlerinden biridir diyerek konuşmasına devam eden Doç Dr. Mehmet Akif Erişmiş, “Fakat bu olumsuz motivasyonu aşan cengaverler çıkıyor artık. Gümüş motor, devrim arabaları ve Göktürk uyduları gibi örneklerimiz en güzel başarı hikayelerinden bazılarıdır. Bu icatları geliştirebilmek ve revize edebilmek de başka bir yapılması gerekendir. Üretmenin hayali ve heyecanını yaşadığınız sürece başarılı olacaksınız. TÜBİTAK bu yarışmalarla sizlere bu hayalinize kavuşturacak imkanlar sunmak istiyor. Bu aşamada proje kültürüne sizi alıştırmayı hedefliyor. Atacağınız bu ilk adımın çok büyük önemi var” şeklinde konuştu.

Toplantının sonunda Doç Dr. Mehmet Akif Erişmiş son olarak ardından proje başvuruları, takvimi ve süreçle ilgili bilgiler vererek öğrencilerin sorularını yanıtladı. Program öğleden sonra okul idareci ve öğretmenlerine yönelit yapılan oturumla sona erdi.