Para mutlu eder mi? Evet, hayır, belki biraz…

Bu soruya özel bakmak yerine biraz daha genel baktığımızda zengin bir ülke ve fakir bir ülke düşünelim. Sizce hangisinde yaşayan insanların mutluluk düzeyleri diğerine göre yüksektir? Araştırmalar gösteriyor ki zengin ülkelerdeki insanlar daha mutlu; ihtiyaçları kolay karşılanıyor, daha iyi sağlık koşulları mevcut ve refah seviyeleri yüksek.

Zengin ülkeler mutlu, fakir ülkeler tamamen mutsuz demek çok yanlış olacaktır. Buna karşılık zengin ülkelerde rekabetçilik çok daha fazladır. Yoğunluk fazla dolayısıyla insanların kendilerine ayıracakları vakitleri daha azdır.

Gelir düzeyinin; eğitim, iş ve meslek hayatı, depresyon riski, ruhsal sağlık gibi konularla ilişkisi bulunmuştur. Ayrıca yapılan bir diğer araştırmaya göre de gelir düzeyi ve mutluluk erkekler için ilişkili bulunmuştur, kadınlar için değil. Kadınlar bekarken düşük gelirle depresyon riski ilişkili bulunmuştur fakat evli kadınların düşük gelir düzeyleri depresyon riskini etkilememektedir.

Yüksek gelire sahip bireyler; işlerinin yoğunluğu, toplantılar, yetiştirilmesi gereken evraklar, gidilmesi gereken yerler derken kendilerine çok zaman ayıramazlar ve değerlendirecek boş vakte sahip değillerdir. İçinde bulundukları durum onları daha iyiye ve daha çok başarıya mecbur bırakır çok zaman aslında.

Peki para sizi mutlu eder mi? Sahip olduğunuz gelir düzeyi ne olursa olsun onunla mutlu olun. Kendi imkanlar çerçevenizde yaşayın. Ne çok savurgan olun ne de çok tutucu. Paranızı yalnızca kendiniz için harcamayın. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki insanlar paralarını bir başkası için harcadıklarında daha mutlu oluyorlar. Arada sırada başkaları için harcayın paranızı, hediyeler alın. Tebessümler yerleşsin yüzünüze. İyi haftalar diliyorum.