Azerbaycan toprağı Karabağ’a tamamen yerleşmek için provokasyona başvuran Ermenistan’ı kınamak amacıyla Karaman Genç Memur-Sen Şubesi, Aktekke 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda dost ve kardeş ülke Azerbaycan’a destek eyleminde yaparak basın açıklaması bulundular.

Eylemde basın açıklamasında bulunan Karaman Genç Memur-Sen Şube Başkanı Mehmet Kılınç;

“Bütün diplomatik ilişkilerin ötesinde derin bir bağ ile birbirlerine “Kardeş” diyen Türkiye ve Azerbaycan dostluğunun boyutu telaffuz ile vakidir. İki devlet ve tek millet olmanın tarihsel şuuru gün geçtikçe daha fazla anlam kazanmakta ve pekişmektedir. Bu kardeşlik hiç şüphesiz tarihte devletlerarasında ortaya koyulan en samimi ve en kadim dostluk olarak; diplomasinin “devletlerin dostları yoktur, çıkarları vardır” teamülüne de meydan okumaktır.

Kardeş ülke Azerbaycan’da son zamanlarda yaşanan hadiseler kamuoyunun malumudur. Zira bu hadisenin bugünün meselesi olmadığını ve tarihe geçmiş kara bir leke olarak günümüze kadar geldiğini bütün dünya bilmektedir. Ermenistan otuz sene önce uluslararası hukuku hiçe sayarak, Azerbaycan toprağı olan Karabağ’ı işgal etmiş ve bu işgal esasında hiçbir ahlaki kural tanımayan saldırganlığı ile adeta bir katliam gerçekleştirmiştir. Azerbaycan topraklarının nerdeyse beşte birini işgal eden ve milyonlarca insanı yurtlarından ederek, başta Hocalı’da yaptığı soykırımı ile insanlık suçu işleyen Ermenistan’ın tescilli bir saldırgan olduğunu biliyoruz. Ancak ne acıdır ki bütün dünya devletlerinin söz konusu “biz” olunca ortaya koyduğu “üç maymu”u oynama tavrı yine değişmemiş ve Azerbaycan’ın haklı mücadelesi her koşulda uluslararası camiada örselenmiştir.

Azerbaycan, yaşanan bunca kıyımdan sonra kendi öz toprağını geri almak için her türlü meşru gayreti sarf etmiş olsa da uluslararası camia duyarsız kalmış ve Ermenistan bu durumda güç alarak şımarık tavrını sürdürerek her koşulda provokasyonlarını sürdürmeye devam etmiştir.

28 Eylül sabahı Ermenistan silahlı güçlerinin yeniden ahlaksızca yaptığı saldırıya meşru müdafaa hakkını kullanan Azerbaycan’ın yanında olmak boynumuzun borcudur. Bir yandan kendi topraklarını işgal edilen Kardeş Ülke, diğer yandan ise işgalci konumunda olan bir ülke varken; bizler de “Dünya Beşten Büyüktür” diyen iradenin arkasında durarak, haklı olan Azerbaycanlı kardeşlerimizin yanında omuz omuza mücadele vermekten başka seçenek yoktur. Bu saiklerle uluslararası hukukun işletmesi noktasında; başta Birleşmiş Milletler olmak üzere bütün dünya ülkelerini inisiyatif almaya ve Ermenistan’ın hukuk tanımazlığına karşı tavır almaya davet ediyoruz.

Ülkemizin Azerbaycan'a verdiği güçle destek sadece devletlerimiz arasındaki kardeşlik hukuku sebebiyle değildir. Aynı zamanda otuz senedir Kardeş Azerbaycan'a yapılan haksızlığa ve hukuksuzluğa gösterilen haklı bir tepkidir. Ama bilinmelidir ki Türkiye'nin Azerbaycan'a yardım ve desteği de "Her nasıl istiyorlarsa öyle” olur.

Bizler, bugün Ermenistan'ın uluslararası hukuku hiçe sayarak, dost ve kardeş ülke Azerbaycan topraklarına yönelik haksız saldırılarını, insanlık dışı işgallerini protesto etmek, hiçbir şeklinde izahı olmayan hukuksuz saldırılar nedeniyle Şehit olan Azerbaycanlı kardeşlerimizi anmak ve ne olursa olsun Azerbaycan halkının yanında olduğumuzu açıklamak için buradayız. Tekrar Ermenistan'ın saldırılarında şehit olan kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyor; İki Devlet Bir Millet olduğumuz Azerbaycan halkının yanında her fırsatta koşulsuz olarak duracağımız bütün dünyaya ilan ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Basın açıklaması sonrası Ermenistan silahlı güçleri tarafından şehit düşen Azerbaycanlı vatandaşların ruhları için Kuran-ı Kerim okundu.

Aktekke 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda yapılan basın açıklamasına Karaman Genç Memur-Sen Şube Başkanı Mehmet Kılınç’ın yanı sıra sendika üyeleri katıldı.

Açıklama sırasında polis ekiplerinin aldığı yoğun güvenlik tedbirleri ise dikkatlerden kaçmadı.