Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Karaman TEMA İl Temsilcisi Halil Başkalkan: “TEMA Vakfı, 1992 yılında “Toprak, toprak, toprak…” diyen Kurucu Onursal Başkanlarımız rahmetli Hayrettin Karaca ve A. Nihat Gökyiğit tarafından kuruldu. Hedefleri; topraklarımızı tehdit eden  erozyon ve çölleşme ile mücadele edilebileceğini göstermek, tehlikeye dikkat çekmek, toprağa sahip çıkmak, koruyucu çözümler üretmek, ağaçlandırma yapmak, doğal varlıkları korumak ve bu mücadelenin devlet politikası haline gelmesini sağlamaktı.

Dünya var olduğundan bu yana hüküm sürmüş tüm uygarlıklar topraklarını korumak için çeşitli uğraşlar içinde bulunmuşlar, bunun için yasalar çıkarmışlardır. Kendi nüfusunu besleyemeyen toplumlar daha verimli topraklara ve sulak alanlara göç etmişlerdir.

Ülkemizde son yıllarda; verimli topraklarımız, dağlarımız, ovalarımız, ormanlarımız, sulak alanlarımız, doğal varlıklarımız maden faaliyetleri nedeniyle geri dönüşü mümkün olmayacak şekilde zarar görmektedir. En büyük yaşam kaynağımız su ve ormanlarımız yok edilmekte, dağlar tepeler dümdüz edilerek coğrafyamızın kimyası bozulmakta, küresel ısınmanın etkisi gün geçtikçe artmaktadır.

Yakın zamanda TEMA Vakfı’nın, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden elde ettiği IV. Grup Maden ruhsat haritalarından yola çıkarak hazırladığı raporunda, Karaman ve çevresinin %38’inin madenlere ruhsatlı olduğu görülmüştür. Çalışmada bu ruhsatların Karaman ilinin tarım alanlarının %41’ini, büyük ovaların %78’ini, önemli doğa alanlarının %54’ünü kapladığı da ortaya konulmuştur. Üstelik bu sayıların içinde taş ve mermer madenlerine ilişkin ruhsat verileri de yer almamaktadır. Karaman’da yalnızca Karalgazi Köyü’nde sayısı 10’u aşan taş ve mermer madenleri kurulması planlanıyor. TEMA Vakfı’nın çalışmasına bu madenler de dahil edilse Karaman’ın çok daha büyük bir kısmının madenlere ruhsatlı olduğu ortaya çıkacaktır. Madencilik faaliyetleri Karaman’ın suyuna, tarımına ve insan sağlığına etki etmektedir. Karaman’ı, Karaman’ın köylerini nasıl bir geleceğin beklediğini düşünmemiz ve yetkililere sormamız gerekiyor.

Atatürk'ün dediği ''Vatan toprağı kutsaldır, kaderine terk edilemez'' söyleminden yola çıkarak topraklarımıza, doğal varlıklarımıza çok büyük zararlar veren tüm madencilik izinlerine dur denilmesini istiyor, Karalgazi köylülerinin hak mücadelelerinde TEMA Vakfı Karaman İl Temsilciliği olarak yanlarında olduğumuzu belirtiyoruz” dedi.