Ürünün tüketiciyi satın alma eylemine hazırlaması için gerekli tertibi, düzeni, güzelliği ve zarafeti üzerinde bulundurması gerekir. Ürünün yapısına uygun, çekici, güzel görünümlü bir ambalaj tüketiciyi olumlu yönde etkiler. Ambalaj; bir insanın dış görüntüsü gibidir (gömleği, ceketi, kravatı hatta saç modeli gibi). Şehirler de turizm ve yatırım açısından birer ürün gibidirler; İyi bir ambalaja ihtiyaçları vardır.

Karamanımız da yıllardır gelişim gösterebilmek için gerek yatırım yönünden gerekse turizm yönünden kendi çabasıyla tabiri caizse tırmalamaktadır. Ancak hem sanayicinin pazar kapasitesini artırması ve geliştirebilmesi için, hem de Karaman’ın turizm destinasyonlarını hazırlayabilmesi için iyi bir ambalaja ihtiyacı vardır. Bu ambalaj layıkıyla yapılacak bir havalimanıdır. 1960’ lı yıllardan bu yana gurbetçilerimiz vesilesi ile yurtdışı irtibatlarımız her geçen gün artarak devam etmiştir.

Sanayicilerimiz vesilesi ile de bu ivme sürekli yükseltilmektedir. Karaman’a havalimanı yapılmasına olumsuz bakmak 21.yüzyılda hiçbir akıl ve izan sahibine yakışmaz. Ancak yapılacak havalimanının yeri hususunda elbette farklı görüşler ortaya çıkacaktır. Ben de yıllardır hava ulaşımı ile ilgili iştigal ettiğimden dolayı şu anda havalimanının yapılması düşünülen ve dile getirilen mevki hususundaki olumlu ve olumsuz görüşlerimi naçizane sunmak isterim.

Havalimanını inşa etmek maddi olarak oldukça ağır bir bedel olduğu gibi yapımı bittikten sonra onu faal olarak tutmak, işletmek de oldukça ağır bir yüktür. Bu nedenle çok iyi düşünüp tartmak lazımdır. Uçak seferlerinin devam edebilmesi için %80- 85 doluluk oranını yakalaması gerektiği düşünülürse Karaman nüfus olarak haftanın her günü bir uçağı doldurabilecek kapasiteye sahip midir?

Günlük sefer yapacağı düşünülen uçağın sefer saatleri neye göre belirlenecektir? Karaman’ın günde iki seferi kaldırabilecek yolcu kapasitesi olmadığını düşünmekteyim. Günde bir sefer gidiş dönüş yapacağı düşünülürse uçuş saatleri neye göre belirlenecek; gurbetçilerin bağlantılı uçuşlarına göre mi yoksa sabah gidip akşam gelmek isteyen sanayiciye göre mi? Sabah Karaman’a gelip akşam dönmek isteyenlere göre mi? Yoksa yurtdışı bağlantısı almak isteyene göre mi?

Şu anda İstanbul’ da iki olan havalimanı sayımız yakın gelecekte üç olduğu zaman Karaman’ dan kaldırdığımız uçağımızı İstanbul’daki hangi havalimanına indireceğiz (havalimanı seçimi doluluk oranını da çok yakından ilgilendirmektedir). Aynı şekilde Karaman’a gelecek uçağı İstanbul’da hangi havalimanından kaldıracağız? Yurtdışı bağlantılarına mı ağırlık vereceğiz yoksa yurtiçine mi?

Yapılan planlamada Ereğli yolcusunun da yapılacak havalimanından taşınması varsayımı bulunmaktadır. Ereğli yolcusunun verileri var mıdır, bu veriler de hesaba katılarak mı plan yapılmıştır? Yıllardır bu işin içindeyiz. Ereğli ‘de yaklaşık üç yıl önce açtığımız acentemizin şubesini bu yıl yeterli yolcu potansiyelini bulamadığımız için kapatmak zorunda kaldık. Bizim araştırmalarımız gösterdi ki Ereğli – Adana ulaşımı otoban yapımı ile birlikte kolaylaştığı için Adana Şakirpaşa Havalimanı daha çok tercih edilmektedir. Kar, buz, rüzgar, sis gibi hava muhalefetleri olmadığı için garanti uçuş olarak görülmektedir. Aynı şekilde kış aylarında Karaman’daki yolcularımızın büyük kısmı da bu sebepten Konya yerine Adana’yı tercih etmektedirler. Ereğli yolcusunun Adana havalimanını tercih etmesinin bir sebebi de çok sayıda sefer sayısı, sefer saati ve havayolu şirketi seçeneği olmasıdır. Ayrıca sadece İstanbul’a değil Antalya, Ankara, İzmir ve Kıbrıs’a da sefer olması sebebiyle alternatif bağlantılı yurtdışı uçuşlarından da faydalanabilmeleridir.

Önerilerim:
Yeni bir havalimanı yapılacaksa biraz daha büyük düşünüp daha fazla yolcuya hitap edebilecek, daha geniş ve kapsamlı bir havalimanının hayata geçirilmesi gerektiği kanaatindeyim. Konya’nın şu anki havalimanı göz önüne alınırsa Konya gibi gelişmişliğini turizm, sanayi, üniversite alanlarında çoktan kanıtlamış bir şehre yakışmadığını düşünmekteyim. Kayseri ile kıyaslandığında Konya uçuş sayısı, uçuş gerçekleştiren havayolu şirketleri sayısı, destinasyon sayısı olarak çok gerilerde kalmaktadır. Konya Havalimanı ilerde talebi karşılayamayacaktır. Havalimanının askeri bölgede bulunmakta olması da bir takım yenilikleri ve değişiklikleri gerçekleştirmeye de engel olmaktadır. Dolayısıyla hem Konya’ya hem Karaman’a hem de Ereğli’ye hitap edebilecek yeterlilikte bölgesel bir havalimanı yapılması gelecek açısından da verimli bir yatırım olacaktır. Bahsettiğim konum Konya –Karaman yolunun 50. Km’si, Güneysınır yol sapağının tam karşısı, Konya –Karaman güzergahının doğusu, ana yoldan yaklaşık 5 km içerde Konya-Karaman-Ereğli üçgeni içerisinde yer alan mevkidir. Ayrıca bu mevki demiryolu bağlantısı yapılmasına da müsait olması sebebiyle kargo uçaklarının da havalimanını kullanması için bir etken olacaktır. Kısmen uzak kalsa da büyük bir havalimanı yapılırsa Aksaray yolcusunun da bu havalimanından faydalanacağını düşünmekteyim. Geçmişte, Anavatan Partisi iktidarı döneminde bu mevkiye yapılacak bir havalimanının fizibilite çalışması yapılmış fakat projelendirilememiştir. Bahsettiğim mevkiye bahsi geçen şehirlerin yolcu kapasitesini ve taleplerini karşılayabilecek yeterlilikte bir havalimanı yapılırsa getirileri ne olacaktır:

Bölgesel havaalanı olacak, zikredilen şehirlerin nüfusu sefer sayılarını ve doluluk oranını artıracağı için çok daha rahat ve seçeneği bol bir uçuş planlaması yapılabilecektir.

Konya’dan, Ereğli den ve Karaman’ dan demiryolu bağlantısı alabilecek, bu yönlerden uçak saatlerine göre ring seferler düzenlenebilecek ,havalimanı ve demiryolu entegrasyonu sağlanacak, yolcuların ulaşımı kolay olacak, ulaşım maliyeti ucuz olacaktır.

İstanbul’da düşünülen üçüncü havalimanı faaliyete geçtiği zaman yolcu potansiyeli sıkıntı olmadığı için her üç havalimanına da ayrı ayrı planlama yapılabilecektir.

Kargo uçakları verimli olmadığı ve yeterince kar edemedikleri için Konya Havalimanı’nı kullanmamaktadırlar. Bu bölgede demir yolu entegrasyonu planlanırsa, Karaman ve Ereğli yaş meyve - sebze ve sanayi mamulleri ile kargoda da gereken doluluğu sağlayacaktır.

Yıllardır Konya‘daki mevcut havalimanının yoğun sis problemi bu vesile ile çözülmüş olacaktır.

Karaman-Konya Karayolu havalimanından dolayı bir canlılık kazanacak, bu yolda iş sahaları ve cazibe merkezleri kendiliğinden oluşacaktır.

Kapadokya ya da Konya destinasyonunu tercih eden yolcular zaman içerisinde bu havalimanını kullanarak Karaman’ı da paket programlarına dahil edebilecekler ve turizme de bir katkı sağlanmış olacaktır.

Yurtdışı uçuş programları bölgenin sanayisi, turizmi, gurbetçisi göz önüne alınarak daha geniş bir yelpazeye düzenlenebilecektir.

Uçuş tarife sayısı daha fazla olacağı için günübirlik seyahat etmeyi düşünen misafirlerimizin sayısında da artış olacaktır.

SELAM DUA VE SAYGILARIMLA

YUSUF BAYRAKTAR