Karaman Cumhuriyet Başsavcılığı, Karaman Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ve Orman İşletme Müdürlüğü iş birliğiyle Karaman-Ereğli kara yolu üzerinde bulunan ağaçlandırma sahasında ağaçlandırma çalışması yaptı.

Çalışma kapsamında, denetimli serbestlikten yararlanan hükümlüler tarafından ağaçlandırma sahasına fidan dikildi.

Cumhuriyet Başsavcısı Ali İrfan Yılmaz, etkinlikte yaptığı konuşmada, Karaman Orman İşletme Müdürlüğü ile Karaman Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğünce imzalanan protokol gereğince hükümlülerin sosyal sorumluluk projesi kapsamında ağaçlandırma faaliyetlerinin yerine getirilmesine başlanıldığını söyledi.

Bu protokol ile hükümlülerin sosyal sorumluluk bilincini kazandırmayı sağladıklarını ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

Ülkemizde son yıllarda adalet hizmetlerinin günün koşullarına uygun, modem ve insan haklarına daha duyarlı bir şekilde sürdürülmesi için reform niteliğinde çalışmalar yapılmıştır. 1 Haziran 2005 tarihinden sonra Türk Ceza Adalet Sistemi’nde, reform niteliği taşıyan değişikliklerden biri, denetimli serbestlik sisteminin kurulması olmuştur. Kurulan bu denetimli serbestlik sistemin taşradaki birimlerinden biri olan Karaman Denetimli Serbestlik Müdürlüğümüz ise 2005 yılı sonu itibariyle Karaman’da faaliyete geçmiştir.

“Karaman - Konya Ereğli kara yolunun yaklaşık 60 km’lik yol güzergahında yolun fiziki koşullarına göre her dört - beş metre mesafede iki - üç sıra halinde yaklaşık 30000 adet fidan dikimi, yenileme ve bakım çalışması Denetimli Serbestlik Müdürlüğümüzce kamu hizmeti cezası kapsamındaki yaklaşık 50 hükümlü aracılığıyla hava koşullarına göre aralık ayından itibaren yerine getirilmeye başlanılmıştır.

Bölgede yapılacak olan ağaçlandırma çalışmalarında sedir, karaçam gibi ibreli ağaçlar ile badem, zerdali, yalancı akasya ve iğde gibi yapraklı ağaçlar kullanılacaktır. Bu ağaçların özellikle çiçeklenme döneminde bölge halkının arıcılık faaliyetlerine de katkı sağlayacaktır.

2019 yılı mart - nisan aylarında Orman İşletme Müdürlüğü ile istişare edilerek toprak işleme çalışmaları yine kamu hizmeti cezası kapsamında hükümlülerce yerine getirilecektir. Bu belirtilen ağaçlandırma çalışmalarında Karaman Orman İşletme Müdürlüğü'nce fidan tahsisi ve teknik destek sağlanacaktır.

Ayrıca Denetimli Serbestlik Müdürlüğümüzce KOP idaresi tarafından finanse edilen 340.000 TL'lik Sosyal Gelişim Merkezi kurulmasına yönelik projemiz yürütülmektedir. Bu Sosyal Gelişim Merkezi [ ile meslek edindirme kurslarımıza ve sosyal gelişim kurslarımıza yönelik atölyeler oluşturulacaktır. Gelişim atölye faaliyetleri kapsamında ortaya çıkan ürün ve hizmetler sergilenerek eğitime katılan hükümlü, eski hükümlü, suça sürüklenme ihtimali olan çocuklar, suç mağduru bayanlar ile dezavantajlı kesimde bulunan kişilerin toplum içerisinde benliğini kazanarak toplumun ön yargısının kırılmasında önemli bir adım atılmasına katkı sağlayacaktır.”

Konuşmaların ardından Karaman Valisi Fahri Meral, Başsavcı Yılmaz, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mehmet Nuri Özbey, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül, Baro Başkanı Av. Oktay Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Fikret Bayraktar, İl Jandarma Komutanı Albay İsmail Şahin, daire müdürleri, TEMA Vakfı Gönüllüleri ve denetimli serbestlikten yararlanan hükümlülerle fidanları toprakla buluşturdu.