Çalıştay programına; Vali Fahri Meral, MEVKA Genel Sekreter Vekili Savaş Ülger’in yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve gençlik meclisleri temsilcileriyle çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılışını yapan MEVKA Genel Sekreter Vekili Savaş Ülger, 11. Kalkınma Planı hazırlık çalışmaları hakkında bilgiler verdiği toplantıda; Kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör temsilcileri, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının değerli katkılarıyla hazırlanan ve 2014 - 2018 yıllarını kapsayan onuncu kalkınma planı bu yılsonu itibari ile sona erdiğini belirterek, Kalkınma Bakanlığı tarafından 2019 - 2023 yıllarını kapsayacak şekilde 11. Kalkınma Planı hazırlıklarının başlatıldığını söyledi.

11. Kalkınma Planı hazırlıkları kapsamında merkezi düzeyde gerçekleştirilen özel ihtisas komisyonları ve istişare toplantılarının yanı sıra yerel paydaşların, kadınların, gençlerin ve vatandaşların doğrudan planın hazırlanma sürecine dâhil olmasının büyük önem taşıdığını söyleyen Ülger, 11. Kalkınma Planı hazırlıkları için ilimizde yürütülen çalışmalara iştirak eden çok sayıda kişi, kurum ve kuruluş, 11. Kalkınma Planının içerik yönünden zenginleşmesine, planın bilinirliğinin artmasına, güçlü ve yaygın bir toplumsal sahiplenmenin oluşmasına katkı sağlayacağına olan inancını ifade etti.  Ülger, Ajansın gün içerisinde, “kadın çalıştayı, genç çalıştayı ve il çalıştayı” olmak üzere eş zamanlı üç toplantı gerçekleştireceğini söyledi.

Çalıştay’ın ilimiz, bölgemiz ve ülkemiz için hayırlar getirmesi temennisinde bulunarak konuşmasına başlayan Mevlana Kalkınma Ajansı Dönem Başkanı Vali Fahri Meral, “10. Kalkınma Planının kapsadığı dönemin tamamlandığını, 11. Kalkınma Planı hazırlıklarının ise Kalkınma Bakanlığı tarafından 2019 - 2023 yıllarını kapsayacak şekilde başlatıldığını söyledi. Küresel ölçekte yeni üretim ve tüketim bölgelerinin oluştuğu bir süreçte, yeni planın hazırlık çalışmalarının ülkemizin bu süreçten kazançlı çıkması adına, gerekli strateji ve politikaların tespit edilmesi açısından önemli bir fırsat olduğunu dile getiren Vali Meral, “Bu doğrultuda başlatılan 11. Kalkınma Planı hazırlık çalışmaları esnasında ülke sorunlarına yerelden çözüm önerileri getirilecek, istişareler yapılarak ortaya çıkan sonuçlar ilgili mercilere iletilecektir” dedi.

Vali Meral, “Ülkemizin geleceğine dair amaç ve fikir birliğine ulaşılabilmesi ve bu suretle planın hayata geçirilebilmesi için toplumun tüm kesimlerince plan hazırlıklarına geniş bir katılım sağlanması büyük önem taşımaktadır. Bu doğrultuda Karaman, 11. Kalkınma Planı hazırlık çalışmalarının güçlü ve yaygın bir toplumsal ve kurumsal tabana oturtulması konusunda önemli rol üstlenmiştir. Bugün gerçekleştirilecek olan Çalıştay programında, 11. Kalkınma Planında bulunması gereken konular, ülkemizin kalkınmasına ilişkin temalar, öncelikler ve stratejiler istişare edilecektir” dedi.

Planın hazırlık çalışmaları, yerel dinamiklerin ulusal plana yansıtılması bağlamında büyük önem taşıdığını söyleyen Vali Meral, “Çalıştay programı kapsamında çok kıymetli fikirlerin ortaya çıkacağına olan inancımı bir kez daha dile getiriyor, katkı sunan tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Çalıştay programına geçildi. Çalıştay, geniş katılımlı il çalıştayı, kadın çalıştayı ve genç çalıştayı olmak üzere eş zamanlı üç toplantı şeklinde gerçekleştirildi.