Bu bağlamda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan ve İl Müdürlüğünce yürütülen Entegre Mücadele ve Kontrollü Ürün Yönetimi Projesi kapsamında Karaman merkezinde ve Kılbasan köyündeki elma bahçelerinde teknik personeller elma iç kurdu tuzakları kontrolü yapıldı. Ayrıca bahçelerde karaleke, külleme hastalıkları ile kırmızı örümcek ve pas akarı zararlı kontrolleri yapılarak çiftçilerimize Zirai Mücadele Teknik Talimatına uygun bitki koruma ürünleri tavsiye edildi.

Ayrıca Karaman’da meteorolojik olarak bir süreden beri devam eden hava sıcaklıklarının ani değişiminin bitkiler üzerindeki etkileri incelendi. Bu kapsamda 15-25 Mayıs tarihleri arasında mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşen, beklenmeyen aşırı sıcaklar ve sonrasında hava sıcaklığının aniden düşmesi sonucunda bitkiler üzerinde oluşan etkileri İl Müdürlüğü’nün teknik personelleri tarafından araziler gezilerek yerinde inceledi. İncelenen alanlarda yetiştiriciliği yapılan ürünlere ani sıcaklık değişikliğinin bitkilerde stres oluşturduğu, ancak bu stresin hava sıcaklığının mevsim normallerine dönmesi ile bitki gelişiminin hızlanarak normal seyrine döneceği gözlemlendi. Bu süreç içerisinde üreticiler ürünlerine her zamanki gibi bakım uygulamalarına devam etmeleri farklı bir uygulama yapmamaları gerektiği tavsiye edildi.  Arazi kontrollerine Akçaşehir beldesinde devam eden personeller; Akçaşehir Belediye Başkanı Hikmet Yirşen ile görüşerek mevcut tarımsal durum hakkında görüş alış verişinde bulundular.

Arazi çalışmaları kapsamında Bitkisel Üretim Şube Müdür Vekili Ömer Koka ile teknik personel Kadir Eryiğit ve Emrah Öget hububat ekili alanlarda hububatın en önemli zararlısı olan süne kontrollerini gerçekleştirerek üreticilere bilgilendirme ve tavsiyelerde bulunuldu.

İl Müdürlüğü, hasar tespit çalışmaları kapsamında; Karaman merkez Çoğlu, Demiryurt, Eğilmez köylerinde Mayıs ayında meydana gelen dolu yağışı ve Karaman’daki kıraç alanlarda Mayıs ayı yağışlarının yetersiz olması nedeniyle oluşan kuraklık zararı ile ilgili arazi çalışmaları tamamlanmış, ön hasar tespit raporları Bakanlığa gönderildi.

Tüm dünyada tarımsal üretimin stratejik olarak öne çıktığını ve sürdürülebilir bir tarımın ülke ve Karaman için bir zorunluluk haline geldiğini söyleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Yusuf Şahinbaş, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak bunun farkında olduklarını, çiftçilerimizin bol ve kaliteli ürün almalarını sağlamak ve refahlarının yükselmesine katkı sunabilmek için gece gündüz demeden çalışmaya devam ettiklerini ifade etti.