Gürbüz yayınladığı mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Değerli Kardeşlerim!

Manevi hayatımız için önemli bir mevsim olan üç aylar içerisinde yer alan Miraç Kandilini 27 Şubat Pazar gününü Pazartesiye bağlayan gece idrak edeceğiz. Miraç, Peygamberimizin (sav) önemli mucizelerinden biridir. Hicretten yaklaşık bir buçuk yıl önce vuku bulmuştur. Sözlükte; "yukarılara çıkma" manasına gelen miraç, Peygamberimiz (sav)'in yüce makamlara yaptığı ulvi bir yolculuğun adıdır.

Miraç gecesinde Peygamber (sav) efendimiz, ilahi davete icabet ederek, Cebrail (as) ile birlikte önce bugünlerin yetim mabedi Mescid-i Aksa'ya, daha sonra da semalara ve "Sidretü'l-Müntehâ" denilen yüce makama çıkarılmış, kendisine melekut âleminin sırları gösterilmiştir. Kur'an-ı Kerim'de bu yolculuğun başlangıcı şöyle açıklanır: "Bir gece kendisine ayetlerimizden bir kısmını gösterelim diye kulunu Mescid-i Haram'dan, çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksa'ya götüren Yüce Allah noksan sıfatlardan münezzehtir. O, gerçekten işitendir, görendir."(İsra,17/1)

Muhterem Kardeşlerim!

Miracın ilk durağı, Mescid-i Aksâ’dır. Peygamber Efendimiz bu mübarek mabetle ilgili şöyle buyurmuştur: “Gidin ve Mescid-i Aksâ’da namaz kılın. Şayet gidemez ve orada namaz kılamazsanız, oranın kandillerini aydınlatacak yağ gönderin.” (Ebû Dâvûd, Salât, 14.) Bu hadis-i şerif, Mescid-i Aksâ sevgisini gönüllere aşılamanın, kadim değerimize sahip çıkmanın, maddi ve manevi imarı için çalışmanın her müminin görevi olduğunu öğretmektedir.

Mescid-i Aksâ’nın bulunduğu mukaddes belde Kudüs, bir İslam beldesidir. Ne hazindir ki bugün Kudüs , ümmetin yetimi durumundadır. Kudüs, “Darü’s-selâm” yani barış ve selamet yurdu olması gerekirken Müslümanların mazlum, Filistinlinin mahkum olduğu bir konumdur. Kudüs, tarih boyunca Müslümanların himayesinde özgürlüğün, adaletin ve huzur içinde birlikte yaşamanın sembolü olmuştur. Bu nedenle eski huzurlu günleri tekrar ihya etmek bu asrın insanlığına düşen bir vazifedir. Diyanet İşleri  Başkanlığımızın organizesinde düzenlediğimiz Kudüs ziyaretlerinin ne kadar önemli olduğunu buradan hatırlatmak isterim. Durumu müsait olan her Müslüman kardeşimizin Kudüs ziyaretini gerçekleştirmesini arzu ediyorum.

Değerli Kardeşlerim!

Peygamberimiz (sav), biz ümmeti için Miraç yolculuğundan üç büyük hediyeyle dönmüştür:

Birincisi, Peygamberimizin “Gözümün nuru” buyurduğu beş vakit namazdır.

Namaz, ümmetin miracıdır. Miracın bereketiyle secdeye varalım, imanın onurunu, kul olmanın sorumluluğunu bir kez daha hatırlayalım. Kudüs ve Mescid-i Aksâ’nın özgür olduğu Mirac gecelerine kavuşmak için umudumuzu ve duamızı eksik etmeyelim.

İkincisi, “Âmenerrasûlü” olarak bildiğimiz ve her gün yatsı namazından sonra okuduğumuz Bakara suresinin son iki ayetidir. Bu ayet-i kerimeler bize iman esaslarını, kulluk şuurunu ve sorumluluk bilincini hatırlatır. Dünyada yapıp ettiğimiz her şeyin bir hesabı olduğunu bildirir. Altından kalkamayacağımız ağır sorumluluklar karşısında Rabbimize içtenlikle nasıl dua ve yakarışta bulunacağımızı öğretir.

Üçüncüsü de ümmet-i Muhammed’den Allah’a ortak koşmayanların günahlarının bağışlanabileceği ve sonunda cennete girecekleri müjdesidir. Rabbim, bizlere kulluk bilinci içerisinde geçirilecek bir ömür bahşeylesin.

Ömür sermayemizden akıp giden bu kutlu zaman dilimlerinin kıymetini bilelim. Rabbimize olan imanımızı, Peygamberimize (sav) olan bağlılığımızı, namaza olan muhabbetimizi tazeleyelim. Eşref-i mahlukat olmanın bilinciyle daha firasetli bir bakış, daha merhametli bir kalp, daha nezaketli bir dil, daha güzel bir ahlak, daha huzurlu bir dünya için dualarımızı miraca gönderelim. Burağımız ve refrefimiz sadık iman, salih amel ve güzel ahlak olsun. Kullukta ve insani değerlerde en yüce mertebelere yükselişi simgeleyen Miraç Gecesinin, zihinlerimize berraklık, kalplerimize ferahlık, akıllarımıza genişlik ve hayatımıza huzur getirmesi diliyorum.

27 Şubat 2022 Pazar gününü  Pazartesiye bağlayan akşam halkımızı, ailece camilerimizde idrak edecek olduğumuz Miraç Kandili programımıza bekliyorum.

Cenâb-ı Hak, bu gece vesilesiyle aziz milletimize, ümmet-i Muhammed’e ve bütün insanlığa sağlık, huzur ve afiyet ihsan eylesin. Miraç Gecemiz mübarek olsun.”