Gürbüz, yayınladığı mesajında şu ifadelere yer verdi:

“İslam medeniyetinin önemli mimari eserlerinden olan camilerimize olan bağlılığı artırmak, camilerin yıllık genel temizlik, onarım, bakım ve tamiratının her kesimle işbirliği yaparak gerçekleştirmek üzere Diyanet İşleri Başkanlığı’nın organizesinde 1986 yılından bu yana 1-7 Ekim tarihleri arası “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” olarak kutlanmaktadır. Başkanlığımızca her yıl bir ana konu tespit edilerek gündeme taşınmakta ve çeşitli etkinliklerle anlatılmaya çalışılmaktadır. Bu yıl Camiler haftası boyunca “Cami, Din Görevlileri ve Vefa” konusu işlenecektir.

İslam medeniyetinde şehirlerin merkezini camiler oluşturmuştur. Bir yerleşim yeri belirlendikten sonra ilk olarak cami inşa edilmiş ve toplumun ihtiyaç duyacağı diğer meskenlerin konumları buna göre şekillenmiştir. Allah Teâlâ, Kur’an-ı Kerim’de:

“Allah'ın mescitlerini, ancak Allah'a ve ahiret gününe inanan, namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren ve Allah'tan başkasından korkmayan kimseler imar eder. İşte onların doğru yolu bulanlardan olmaları umulur.” [Tevbe, 9/18.] buyurarak Mü’minleri mabedlerine sahip çıkmaya teşvik etmiştir.

Camilerin imarı maddi anlamda; bakım, onarım ve inşası ile olurken, manevi anlamda da caminin cemaatiyle buluşması, çocuk-genç-yaşlı toplumun tüm kesimi ile minare gölgesinde yaratanın huzuruna durmasıyla olur. İnsanlık tarihi boyunca Hz. Adem (a.s) dan itibaren bütün insanlar doğru ya da yanlış bir şekilde ibadet etmişler ve her dönemde ibadet mekanları var olmuştur. Dolayısıyla İslam tarihi boyunca da müslümanlar olarak cami ve mescitler bizim ibadethanemiz olmuştur. Hz, Peygamber (sav) Efendimiz hicret ettiğinde Medine’ye ulaşır ulaşmaz ilk icraatı bir ibadethane yani Mescid-i Nebevi’yi inşa etmek olmuştur. O günden itibaren de tarih boyunca bütün müslümanlar cami merkezli bir hayat sürmüşlerdir. 

Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) hadis-i şeriflerinde "Şehirlerde Allah'ın en çok sevdiği yerler mescidlerdir." (Müslim, Mesâcid, 288) buyurmuşlardır.

Tarihimizde hademe-i hayrat olarak bilinen din görevlileri sosyal hayatta insanımızın doğumu, ölümü, sünneti, düğünü, aile anlaşmazlıkları dahil günlük hayatının her safhasında yer almış, topluma gerektiğinde imamlık, gerektiğinde danışmanlık, gerektiğinde rehberlik yapmışlardır.

Camilerin manevi nefesine hayatlarını vakfeden; mihrabından, minberinden, kürsüsünden, minaresinden hakkın ve hakikatin sesini yükselten din görevlileri Allah'ın ve peygamberin övgüsüne mazhar olan bahtiyar bir zümredir. Asli görevlerini ifa ederek milletimize yaptıkları manevi rehberliğin yanında; içerisinden geçtiğimiz salgın döneminde Vefa Sosyal Destek ve Filyasyon gruplarında özveriyle görev alarak milletimizin en derin hürmet ve muhabbetlerine mazhar olmuşlardır. Konu başlığımıza uygun olarak bu hafta boyunca camiye ve görevlisine vefa konusu işlenecek, vefa erlerinden vefa esirgenmeyecek.

Bu hafta münasebetiyle hayatta olan ve vefat eden Din Gönüllülerimizi, camilerimizin maddi manevi mimarları olan hayırsever insanlarımızı, derneklerimizi, vakıflarımızı, cami cemaatimizi ve tüm şehitlerimizi hayırla yad ediyoruz. Cami hizmetlerine verdikleri maddi ve manevi destekten dolayı tebrik ediyoruz.

Hafta münasebetiyle icra edecek olduğumuz etkinliklere katılımlarınızı bekliyoruz.”

1-7 EKİM 2021 CAMİLER VE DİN GÖREVLİLERİ HAFTASI ETKİNLİK PROGRAMI

1- Kur’an-ı Kerim Ziyafeti ve Hatim Duası (1 Ekim 2021)

    -Aktekke Camii

    -Akçaşehir Kasbası Büyük Camii

    -Sudurağı Kasabası Yeşil Camii

    -Yollarbaşı Köyü Çarşı Camii

    -Kılbasan Köyü Büyük Camii

2- Hafizlık İcazet Programı (2 Ekim 2021 Bayanlara Yönelik)

3- Sabah Namazı Buluşması (3 Ekim 2021 Aktekke Camii)

4- Emekli Din Görevlileriyle Vefa Buluşması (4 Ekim 2021)

5- Konferans (5 Ekim 2021)

    Prof. Dr. Enbiya Yıldırım

    Diyanet İşleri Başkanlığı

    Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi

6- Kan Bağışı (5 Ekim 2021)

7- “Camide Safa, Tarihe Vefa” Kapsamında Tarihi

    Camilerimizde Cami Buluşmaları (1-7 Ekim 2021)

    -Cami Gençlik Buluşması (Aktekke Camii)

    -Cami Kadın ve Çocuk Buluşması (Araboğlu, Siyahser ve

     Yunus Emre Camileri)

    -Cami Engelli Buluşması (Yesevi Külliyesi Musalla

     Camii)

8- Bayanlara Yönelik Programlar (1-7 Ekim 2021)

9- Ziyaretler (1-7 Ekim 2021)