Karaman’ın Sulama Birliği Kooperatif Başkan ve Üyeleri, İl Genel Meclisi Başkanı Adem Kapar, İl Özel İdaresi Genel Sekreter V. Ali Yener Terlemez, TKDK İl Koordinatörü Özgür Öztürk ve TKDK yetkilileri, Tarım İl Müdürlüğü Yetkilileri ve İl Özel İdaresi birim yetkilileri Karaman’ın geleceği için GES (Güneş Enerjisi Santralleri) ile enerji tasarruflu sulama sistemlerinin yaygınlaşması için yapılan bilgilendirme ve değerlendirme toplantısında İl Genel Meclisi Toplantı Salonunda bir araya geldiler.

İl Özel İdaresi tarafından Güneş Enerjisi Sistemleri ile yapılan sulama sistemlerinin işleyişi, avantajları ve kurulum aşamaları ile ilgili yapılan bilgilendirme ve sonrasındaki karşılıklı istişarelerden sonra, TKDK İl Koordinatörü Özgür Öztürk Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından Karaman’da destek verilen yatırımlar ve bu yatırımlardan faydalanma koşulları hakkında bilgilendirme yapıldı. Öztürk tarafından özellikle yenilenebilir enerji kapsamındaki destekler üzerinde duruldu. Ardından Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından da bir sunum gerçekleştirildi.

Sunum ve bilgilendirmelerin ardından tek tek söz alan Sulama Birliği Kooperatifleri, özellikle gelirlerinin %80 gibi çok önemli bir kısmını enerji masrafına ayırdıklarını vurguladılar ve GES ile sulama projelerini yaygınlaştırmak ve var olan enerji masraflarını asgari düzeye indirmek için fikir ve taleplerini Meclis Başkanı Adem Kapar ile paylaşarak çözüm noktasında karşılıklı istişarelerde bulundular.

Başkan Kapar, çiftçimizin sorunlarını sürekli dile getirmekten kaçınmadığını belirterek, geçen yılki sulama masraflarının bu yıl %100 oranında arttığını ve bunun ciddi yük getirdiğini belirtti.

Gündeme gelen konulardan bir diğeri de yoğun sulama gerektiren tarım ürünlerinden vazgeçilmesi gerektiği; mısır yerine buğday ve arpa gibi tarım ürünlerine yeniden yönlenmesi ve su kuyularının arttırılması gerektiği konusu oldu.

Çiftçiye yönelik elektrik tüketiminde Devletimizin mutlaka destek sağlaması gerektiğini dile getiren Karpar’a, Kooperatif üyeleri de destek ile ilgili talep ve fikirleri ile katıldıklarını beyan ettiler.

Sulama faaliyetleri ile ilgili her türlü sorun, talep ve çözüm önerilerinin dile getirildiği toplantıda son olarak: Sulama Birliği Kooperatiflerinin birleşerek ‘Yenilenebilir Enerji Kooperatifi’ kurmaları için önlerindeki yönetmelik engeli ile ilgili Başkan Kapar’ın Devletimiz ile aralarında köprü olmasını isteyen kooperatif üyelerine; Kapar da taleplerini mutlaka Ankara’ya ileteceğini ve takipçisi olacağını sözünü verdi.

“Sadece bugün değil; her gün biz buradayız. Hepinize kapımız açık. Her türlü sorununuzu dinler ve elimizden geleni yaparız.” Diyen Kapar, gelen tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum diyerek toplantıyı sonlandırdı.